“Les campanes van ser el primer mitjà de comunicació de masses de la història”
L'exposició “Terra de Campanes”, comissariada per Pau Sarrió, s'inaugura amb gran èxit as Castell d’Alaquàs
Conéixer la història de les campanes, el procés de fabricació, qui les tocava i el paper que han exercit, fins fa pocs anys, en la societat valenciana. Aquests són els objectius de la mostra “Terra de Campanes”, una producció del Museu Comarcal de l'Horta Sud i el ETNO- Museu Valencià d’Etnologia, que ara s'exhibeix en les estades nobles del Castell d’Alaquàs.
L'exposició va ser inaugurada el 30 d'agost en un multitudinari acte i romandrà en les dependències de la Sala la Nova del palau fins al dia 19 d'octubre, quan quedarà a la disposició d'altres municipis que puguen sol·licitar-la. Està comissariada per l'investigador Pau Sarrió Andrés -autor de l'estudi “Els veus de l'Horta Sud”, publicat pel Institut d’Estudis Comarcals (Ideco)- i compta amb el disseny d'Eugenio Simó.
“Les campanes van ser el primer mitjà de comunicació de masses de la història”, va manifestar Pau Sarrió durant l'obertura de la mostra en el palau renaixentista. A més, el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud, José F. Cabanes, va destacar que, des de la seua inauguració en el Museu Comarcal a l'abril de 2022, “Terra de Campanes” ha passat ja per espais culturals d'Aldaia, Massanassa i Alfafar. “La nostra intenció és que continue el seu camí itinerant per l'Horta Sud”, va expressar.
L'alcalde d'Alaquàs, Toni Saura, va destacar que “el so que hui podem escoltar de les campanes és el mateix que escoltaven els nostres avantpassats fa segles”. I la regidora de Cultura, Marta Murciano, que va obrir l'acte, va posar en valor la importància del treball que ha realitzat Pau Sarrió i el seu compromís amb el patrimoni.
“Terra de Campanes” va ser una iniciativa del Museu Comarcal Josep Ferrís March, que es va exhibir en les seues instal·lacions a l'abril de 2022. A més de la mostra, es van programar algunes activitats complementàries com a visites guiades i tallers. A través de panells, objectes i imatges, l'exposició posa en valor el patrimoni campaner de la comarca, a més de donar a conéixer al públic la importància del toc de campanes en el si de la societat tradicional valenciana.
Una exposició interactiva
“Terra de Campanes” es desenvolupa en cinc àmbits temàtics. El primer està dedicat a l'origen de les campanes mentre que en el segon s'aborda la fosa. La tercera part abasta els usos tradicionals en l'àmbit sagrat i el civil, amb un apartat dedicat a les matraques. Finalment, es presenta el procés de mecanització dels campanars i el sorgiment de les noves colles de campaners i campaneres. En la mostra es deixa constància de la participació de les dones en el toc de campanes al llarg de la història, una figura invisibilitzada en moltes ocasions.
Un dels atractius de l'exposició és la interactivitat, ja que, per exemple, s'ha reproduït en miniatura l'interior d'un campanar i les persones que la visiten poden tocar una campana. També poden fer sonar una matraca de grans dimensions o utilitzar alguna de les carraques de mà.