elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs lliura el Premi Clara Campoamor 2025 a Isabel Gallardo i Itziar Prats

Alaquàs lliura el Premi Clara Campoamor 2025 a Isabel Gallardo i Itziar Prats
  • El Consell de les Dones d’Alaquàs ha volgut reconéixer enguany aquest projecte que ha servit energia en el camí cap a la igualtat

MÉS FOTOS
Alaquàs lliura el Premi Clara Campoamor 2025 a Isabel Gallardo i Itziar Prats - (foto 2)
Alaquàs lliura el Premi Clara Campoamor 2025 a Isabel Gallardo i Itziar Prats - (foto 3)
Alaquàs lliura el Premi Clara Campoamor 2025 a Isabel Gallardo i Itziar Prats - (foto 4)

El Castell d’Alaquàs va acollir ahir dijous 3 d’abril el lliurament del Premi Clara Campoamor 2025 que enguany s’ha atorgat a les ciutadanes Isabel Gallardo i Itziar Prats, creadores del projecte social, educatiu i comunitari ‘El batec de les papallones depén de la nostra actitud’ a través del qual reivindicar la importància de l’eliminació de la violència de gènere i violència vicària. Aquest guardó és atorgat cada any pel Consell de les Dones d’Alaquàs dins de la programació organitzada per a celebrar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

L’acte, que es va iniciar amb una actuació musical a càrrec del grup Bèrnia, va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora d’Igualtat, Elena Álamo, membres de la Corporació Municipal, la Jutgessa de Pau, Pilar Latorre, el Jutge de Pau substitut, José Antonio Madrigal, les Falleres Majors d’Alaquàs, Natalia Martínez Carrasco i Carla Soria Álvarez i representants de les associacions locals. Prèviament, la comitiva va recórrer el Passeig Violeta ubicat al parc de la Sequieta i van inaugurar la placa que porta el nom d’ambdues tal i com s’ha fet amb la resta de persones premiades.

Enguany, s’ha volgut destacar aquest projecte que ha servit d’inspiració i energia en el camí cap a la igualtat i al qual s’ha adherit Alaquàs durant aquest any amb la posada en marxa de diversos tallers i tot tipus d’activitats educatives i comunitàries per a les associacions, centres educatius i ciutadania que han girat entorn les papallones, el símbol d’aquest projecte que representa la transformació total, la necessitat de canvi i una major llibertat i valentia.

Aquest projecte va nàixer l’any 2018 quan, sense cap relació prèvia, les seues promotores, Itziar Prats i Isabel Gallardo iniciaren un “viatge” amb la idea d'aconseguir un món millor. Compartixen un mateix significat de vida, on intenten impulsar un canvi en la societat perquè cessen d'escoltar-se successos de violència de gènere o masclista com una cosa normal. Tot comença el 25 de setembre amb una notícia d'un succés de violència de gènere, que narrava la història de dues xiquetes que tenien tota una vida per davant i que van deixar de bategar, Nerea i Martina, amb tan sols 6 i 2 anys , filles d'Itziar Prats que van ser assassinades pel seu pare. Este fet va donar origen a la presa de consciència d'Isabel Gallardo i el seu interés per intentar fer alguna cosa que per xicotet que fora ja anava ser més que res.

El projecte naix de la investigació sobre l'origen del "Dia Internacional de la violència contra la dona", on Isabel descobrix una història que va esdevindre el 25 Novembre de 1960; la història de Les Germanes Mirabal, conegudes com les Papallones, primer cas de violència de gènere. A partir d'este succés, des de 1981, es commemora i reivindica a Llatinoamèrica. Però es fa més visible quan en 1999 l'ONU ho instaura com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la dona.

De manera que, com a fil conductor, es parteix que el símbol de la papallona és molt representatiu de l'efecte que es perseguix, tractant de generar consciència social i mostrar que totes les persones som part implicada.

Pujar