Agricultura permetrà les cremes agrícoles per raons fitosanitàries
Els agricultors valencians valoren de manera positiva aquesta mesura però exigeixen al Govern que derogue l'article que prohibeix les cremes de les restes de poda
El clam de tot el sector agrari valencià contra la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que planteja de manera confusa la prohibició de les cremes agràries, ha forçat una solució parcial per part de la conselleria d'Agricultura. Així, segons la informació que el departament agrari de la Generalitat Valenciana ha avançat a l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), en breu publicarà una resolució per la qual, per raons fitosanitàries, és a dir, per a afavorir la lluita contra plagues i malalties dels cultius, cada agricultor podrà sol·licitar al seu ajuntament una autorització excepcional per a continuar realitzant les pràctiques tradicionals de cremes de restes de poda i altres restes vegetals.
El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “la conselleria d'Agricultura ha escoltat i entès la indignació dels agricultors i ramaders valencians davant aquest nou atac frontal del Govern al camp. Després de setmanes de converses i gestions constructives amb el sector, la conselleria donarà una solució que agraïm, però cal deixar clar que no és la solució que nosaltres volem i necessitem. AVA-ASAJA reclama la derogació de l'article 27.3 de la referida Llei que inclou les restes de poda i agraris en la prohibició general de cremes, com si es tractara de residus artificials”.
L'organització agrària ha traslladat aquesta reivindicació al Secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, de qui encara no ha rebut resposta, mentre que ASAJA Nacional ha fet el propi amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. AVA-ASAJA igualment ha remès un escrit a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) instant-li a sol·licitar la derogació de l'esmentat article i a traslladar aquesta mateixa demanda a tots els ajuntaments.
Aguado remarca que “absurdament s'ha aprovat aquest despropòsit per gent que no té ni idea de la realitat del camp, instaurada en un ecologisme utòpic de saló. Ha creat un problema enorme en tota Espanya, però més greu encara en l'agricultura valenciana on predomina l'estructura minifundista i fins i tot una orografia de difícil accés per a les màquines trituradores amb bancals en vessants protegits per murs. Independentment que hi haja algunes explotacions que, per la seua grandària, ampli marc de plantació i elevat grau de mecanització, estan utilitzant altres mètodes culturals com és el triturat i descomposició en el mateix sòl, per a la majoria de parcel·les de la Comunitat Valenciana prohibir les cremes no sols és molt difícil d'aplicar de la nit al dia, sinó també suposa sobrecostos econòmics inassumibles amb l'actual crisi de rendibilitat”.
Des del punt de vista fitosanitari, el dirigent agrari assenyala que “pràcticament tots els cultius valencians pateixen una explosió de plagues i malalties a causa de la supressió europea de matèries actives i, ara, amb una prohibició de cremes els agricultors tindrien més dificultats encara per a mantenir una correcta sanitat vegetal. A més, en el cas de l'arrancada de cultius llenyosos com a cítrics, oliveres o ametlers, molts patògens es troben dins de la fusta i resulta necessària la crema per a afrontar la nova plantació en bones condicions sanitàries. La contaminació que pot generar aquesta incineració puntual és mil vegades menor a la contribució positiva que ha anat exercint l'arbre durant els seus més de vint anys de vida”.
Aguado afig que “tampoc sembla una mesura encertada per al medi ambient si pensem en l'impacte que suposa el trasllat mitjançant maquinària dels restolls i restes de poda a distàncies quilomètriques –com succeiria en moltes zones agràries valencianes– o en l'acumulació de material combustible en els camps, molts d'ells confrontants a municipis, indústries i superfícies forestals, que podria desencadenar incendis greus i agreujar la superpoblació de fauna salvatge. Incloure les restes agroforestals en aquesta llei és de bojos, deixen al camp tranquil i no ens compliquen més la vida, que ja tenim massa problemes”.