elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors de l'Horta valenciana alerten dels estralls per l'entrada massiva d'ocells

Els agricultors de l'Horta valenciana alerten dels estralls per l'entrada massiva d'ocells

    Horticultors de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) denuncien la presència massiva d'aus que posen en perill la producció dels cultius en l'Horta de València. Coloms, cotorres, estorninos i tórtores estan causant cada vegada més estralls en els camps, en alguns casos aconseguixen una afecció del 30% de la collita, la qual cosa dispara la preocupació dels agricultors.

    AVA-ASAJA constata creixents danys en àrees agrícoles de Borbotó, Carpesa, Poble Nou i Castellar. Els productors informen que grans esbarts d'ocells descendixen sobre els camps d'hortalisses, especialment encisams, nabicoles (‘napicol’), carxofes, xufa i creïlles. Els danys directes més freqüents es produïxen per les picades de les aus a les plantes superficials, però també ocasionen perjuís indirectes en furgar el terreny cultivable i ingerir els trossos de gra presents en la gallinassa que es tira per a adobar els cultius, la qual cosa reduïx l'aportació nutricional a estos.

    Vicente Sebastià, responsable de la sectorial d'hortalisses d'AVA-ASAJA, xifra entre el 30 i el 40% la producció que pot arribar a veure's afectada per la invasió d'estos animals silvestres: “Les aus solen situar-se en terrenys que es troben allunyats dels nuclis de població, sobretot en aquells pròxims a la línia elèctrica. Es col·loquen damunt del cablejat i d'ací baixen a alimentar-se dels cultius pròxims”, assegura. La presència d'estes espècies és habitual durant tot l'any, però experimenten un increment durant les Falles pel fet que fugen del soroll dels espectacles pirotècnics de la ciutat.

    Sebastià indica que “en els últims dos o tres anys la situació ha empitjorat, estan devorant les nostres collites, i no sembla que hi haja fi a això. Treballem sense descans per a cultivar els nostres productes, i ara ens enfrontem a pèrdues considerables a causa d'estes aus”.

    Com a mesura preventiva, els horticultors han hagut de recórrer a la col·locació de diversos tipus d'espantaocells per a dissuadir als animals. Antonio Balaguer, delegat de Borbotó d'AVA-ASAJA detalla que les aus “estan afectant la qualitat dels nostres cultius i reduint la producció. Estem provant diferents mètodes per a espantar-les, però és una batalla constant. Els repel·lents ja no servixen i tenim moltes vegades que canviar de lloc els dispositius en perdre efectivitat”.

    Els horticultors sol·liciten a les administracions una ampliació del permís de caça, actualment establida en dos dies per setmana, per a poder fer reduir la presència de les aus. AVA-ASAJA així mateix reitera a les administracions que estudien i posen en marxa altres actuacions que estimen oportunes per a alleujar les pèrdues que patix el sector agrari a causa de la fauna salvatge.

    MÉS FOTOS
    Els agricultors de l'Horta valenciana alerten dels estralls per l'entrada massiva d'ocells - (foto 2)
    Els agricultors de l'Horta valenciana alerten dels estralls per l'entrada massiva d'ocells - (foto 3)
    Pujar