elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ADCV amplia les eines gratuïtes de diagnòstic del disseny en organitzacions per a donar suport als seus processos d'innovació i millora de competitivitat

La ADCV amplia les eines gratuïtes de diagnòstic del disseny en organitzacions per a donar suport als seus processos d'innovació i millora de competitivitat
  • L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana llança, amb suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), D-ToolBox, un conjunt de tres eines pràctiques en línia per a empreses i institucions, a les quals s'aniran sumant altres recursos

  • L'evolució a D-ToolBox ve acompanyada amb una redefinició de la plataforma web que inclou aquesta caixa d'eines i l'estudi ‘L'economia del disseny en la Comunitat Valenciana’, amb avanços en disseny, usabilitat i comunicación

Amb l'objectiu de facilitar eines pràctiques per a ajudar les organitzacions a definir estratègies que milloren la seua productivitat, competitivitat i sostenibilitat, l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) dona un empenyiment qualitatiu i quantitatiu al projecte D-Tool. En concret, passa de ser una única aplicació a una 'caixa d'eines' sobre disseny, que aporten major valor i flexibilitat i que s'anirà ampliant de forma continuada. D-ToolBox, desenvolupada amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), és d'accés gratuït a qualsevol organització, pública i privada.

L'eina d'autodiagnòstic del disseny D-Tool va ser llançada en 2020 i ha tingut un gran acolliment i valoració per part de les organitzacions que l'han aplicada, que superen les 300 al tancament de 2021. Els seus resultats pràctics li han valgut ser inclosa com a ‘bona pràctica’ en la ‘Plataforma d'Aprenentatge de Polítiques’ del programa Interreg Europe. En la seua valoració, es destaca la seua aportació "en la millora de processos d'innovació en qualsevol dels seus tres aspectes: innovació de producte, de procés o de model de negoci”, i, amb això, en la “generació d'impactes positius en termes de productivitat i competitivitat”.

En dividir D-Tool en tres eines, el seu ús és més dinàmic, àgil i es pot aplicar cadascuna de manera independent i en diferents moments. La ‘caixa’ s'anirà completant amb altres eines, amb una actualització contínua.

Cadascuna de les eines ofereix un resultat directe i immediat i, si a l'ús de les tres se li suma la definició del perfil de l'empresa usuària, s'obté un diagnòstic complet final amb indicacions sobre com el disseny pot usar-se davant els problemes o necessitats que l'entitat ha expressat.

Aquests informes estan basats en les dades facilitades i en els encreuaments que es realitzen de les respostes a través de tres eines: la Design Ladder -creada pel Danish Design Centre-, la Brúixola del Disseny i els Patrons d'utilitat del disseny, aquestes dues últimes eines pròpies de la ADCV que procedeixen de l'estudi ‘L'economia del disseny en la Comunitat Valenciana’.

Alicia García, responsable del projecte D-Tool, explica que "una altra de les novetats és que les eines poden utilitzar-se sense necessitat de registre previ. Això permet un ús de D-ToolBox per a experimentació, proves, etc, alguna cosa que abans no podia fer-se. Eliminar aqueix registre inicial i separar les eines obri les utilitats a més usuaris, perquè poden accedir lliurement i fer comparatives des de diferents aproximacions de l'empresa".

Nova plataforma en línia

Aquesta evolució a D-ToolBox ve acompanyada d'una revisió de la plataforma digital en la qual se situa, economiadisseny.com, que incorpora millores en disseny, usabilitat i comunicació. Aquesta web conté, a més, l'estudi 'L'Economia del Disseny en la Comunitat Valenciana'.

"Els avanços implementats aporten millores significatives en la usabilitat i interpretació d'aquest sistema d'autodiagnòstic empresarial. El conjunt d'eines permet a les organitzacions una excel·lent aproximació a conéixer les oportunitats particulars on innovar a través del disseny”, apunta María Navarro, gerent de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

Aquestes organitzacions han constatat en enquestes realitzades després de l'ús de D-Tool la importància del disseny en les estratègies d'innovació, ja que el seu ús pot generar augment en la productivitat, per la seua capacitat de crear diferenciació, alhora que obrir vies complementàries o alternatives a la inversió en processos d'I+D i.

L'estudi 'L'Economia del Disseny en la Comunitat Valenciana' es va desenvolupar en 2018, amb una mostra de 1.300 empreses de tots els perfils i sectors d'activitat, amb suport de la consultora GfK i finançament de la AVI. Aquest projecte va permetre definir, identificar, dimensionar el disseny i avaluar el seu ús en els principals sectors econòmics.

Entre les principals conclusions, es troben que el disseny contribueix amb 3.762 milions d'euros anuals l'economia valenciana -el que suposa entorn del 2% del PIB autonòmic- i que tres de cada quatre empreses pertanyents a la indústria, comerç i serveis "són capaços d'identificar la rendibilitat de l'ús del disseny i el perceben com un benefici".

L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) va ser fundada en 1985 i supera els 200 professionals i estudis de disseny associats, així com una vintena d'empreses vinculades al sector. L'organització dona suport als seus membres en diferents àmbits, treballa per la defensa del sector i desenvolupa projectes pioners que promouen l'ús del disseny com a impulsor de la innovació i la cultura. A més, és interlocutora i portaveu oficial del col·lectiu professional en processos de diàleg i projectes amb Administració Pública, institucions i altres organitzacions i empreses en la Comunitat Valenciana.

Pujar