Més de 3.800 persones i 280 entitats se sumen al Pacte contra la Violència de Gènere i Masclista
Un total de 3.844 persones i 280 entitats s'han unit al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, en cinc dies, a través de la pàgina web que es va engegar aquesta setmana coincidint amb la signatura d'aquest acord en el qual institucions públiques i societat civil han treballat conjuntament per a evidenciar la unitat de tota la ciutadania enfront dels agressors.
Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui, junt al president de la Generalitat, Ximo Puig, i junt a altres 63 persones, representants d'institucions, partits polítics i entitats socials i cíviques va subscriure dilluns passat aquest acord, que és el primer d'Espanya en el qual el compromís s'adquireix de forma coordinada pel conjunt de la societat i no és únicament un mandat governamental.
Oltra ha afirmat que, quan des de la Conselleria es va pensar a impulsar aquest acord, es va establir la importància que, més enllà de les persones que han participat en la seua elaboració, tot aquell que ho desitge puga sumar-se al mateix, i amb aqueix objectiu s'ha engegat la pàgina web www.sumatalpacte.com, a través de la qual aquelles persones o entitats que vulguen poden subscriure-ho.
La web, que dóna l'opció de sumar-se com a particular o com a entitat, permet consultar el manifest, així com el document íntegre del pacte, en el qual s'arrepleguen 293 mesures amb les quals es pretén avançar en el camí de visibilitzar la violència contra les dones "com un conflicte social i no com un fet domèstic, equiparant-ho a situacions com les ocasionades pels atacs terroristes".
En aquest sentit, des de la web es proposen algunes accions i s'anima a aportar altres idees per a eradicar el masclisme de la societat. En el compromís personal s'inclou la possibilitat de seleccionar diverses accions proposades per a ajudar a difondre el pacte i per a realitzar i recolzar accions contra el masclisme.
Així mateix, proposa el compromís d'accions per a fomentar la igualtat en les relacions diàries i per a recolzar a les víctimes de la violència masclista, fins i tot proposades per a consumir de forma coherent amb la igualtat i transmetre valors igualitaris a les xiquetes i xiquets.
A més, la pàgina web impulsada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques inclusives, incorpora les propostes de la subcomissió sobre l'eradicació de la violència de gènere dels Corts Valencianes i de l'Informe sobre l'atenció i protecció a les víctimes del Síndic de Greuges.
La web actualitza i publica els noms de totes les persones i entitats que signen el pacte i ofereix la possibilitat de compartir la pàgines en les xarxes socials.
La vicepresidenta ha precisat que ara l'objectiu és "aconseguir que tota la ciutadania, tant l'organitzada com cada persona a títol personal, s'adherisca a aquest acord", perquè la igualtat real entre homes i dones s'ha de construir amb un "compromís institucional i social, situant el problema de la desigualtat com un problema social estructural".
Segons ha explicat Oltra, sumar-se al pacte suposa un compromís "decidit a llegir el manifest i a implicar-se en aquesta lluita" perquè tant el manifest com el document del Pacte Valencià cerca ser "un document en moviment" al que persones individualment o altres organitzacions, independentment de les promotores, poden subscriure's i sumar noves accions pròpies per a combatre les violències masclistes.
En definitiva, ha subratllat, és una aposta per "la intel·ligència col·lectiva i l'empatia contra la violència masclista i les desigualtats, una suma de compromisos i voluntats, de mesures i accions concretes a la qual cadascuna de les persones i institucions intervinents ens comprometem a desenvolupar per a eradicar totes les formes de violència cap a les dones".
Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista
Cal recordar que, amb el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, les institucions valencianes, partits polítics, universitats, mitjans de comunicació, cossos de justícia i seguretat pública, entitats i organitzacions de la societat civil i la ciutadania es comprometen a lluitar contra tot tipus de violència cap a les dones, en tots els seus vessants i a complir, fer complir i promoure les accions de l'acord.
En aquest sentit, Oltra ha reivindicat el caràcter "històric" d'est pacte, que el que pretén "socialitzar i visibilitzar la violència", així com aconseguir, "unitat d'acció, recursos suficients i sinergies per a fer efectius els compromisos" amb l'objectiu "d'aconseguir una societat més lliure, igualitària, diversa i segura per a les dones".