2.000 empreses del sector hostaler ja han tancat en la Comunitat Valenciana
Mobilització històrica de cambrers, hostalers, empresaris i treballadors de restaurants, hotels, serveis d'à pats en la Comunitat Valenciana per a demanar ajuda en un moment crÃtic per a la seua supervivència
2.000 negocis han baixat la persiana en aquests últims mesos en la Comunitat Valenciana. Pertanyen al sector de l'hostaleria, l'oci i el turisme, els més castigats per les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus en la Comunitat Valenciana. Les limitacions d'aforament i d'horari d'obertura estan “deixant morir” a un sector vital en l'economia valenciana, segons les xifres que maneja la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR).
Aquest dijous centenars d'empresaris del sector s'han manifestat en la plaça de la Verge de València en una convocatòria conjunta en totes les ciutats d'Espanya, promoguda per Hostaleria d'Espanya. Sota el lema ‘Sense ajudes ens arruïnen’, representants i treballadors de diferents sector vinculats a l'oci, turisme i a l'hostaleria han mostrat el seu rebuig a la situació actual i han demanat ajudes per a poder sobreviure.
I és que, segons dades de CONHOSTUR, en la Comunitat Valenciana hi ha 34.000 empreses vinculades a aquest sector, 10.000 en risc de tancament i el 20% d'elles ha tancat definitivament la persiana: “Ens estan deixant morir lentament”, ha lamentat el seu president, Manuel Espinar. Demanen una reunió urgent amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè atenga les seues peticions i els done una solució: “Des de Sanitat ens diuen que no tenen competència en econòmica i des de Generalitat que tot depén de sanitat”, lamenta Espinar que es tiren la pilota dels uns als altres mentre cada dia tanca un negoci més.
Suport econòmic al sector
Entre les mesures que demanen és l'aplicació d'ajudes directes, a fons perdut de 80 milions d'euros per a la supervivència de les empreses i els autònoms; la modificació del règim dels lloguers de locals de negoci, eliminant o reduint el seu pagament durant els períodes de tancament o limitació per les restriccions.
També, en l'àmbit fiscal, demanen la reducció de l'IVA al 4%; que no es pugen els impostos directes i indirectes que llastren la capacitat de reactivació i la competitivitat internacional de la indústria; la supressió de pagament de taxes (terrasses, fems i clavegueram), així com la promoció de bons de consum en establiments amb avantatges fiscals.
Els hostalers demanen a més noves línies de finançament específic per a les empreses del sector i microcrèdits a empreses del sector avalades per l'Estat; flexibilitzar les condicions i obligacions dels crèdits ICO concedits a les empreses mitjançant l'ampliació dels períodes de carència de la devolució i del termini d'amortització; moratòries en els préstecs hipotecaris.
Protecció de l'ocupació
En matèria d'ocupació, sol·liciten l'exoneració de les cotitzacions a la seguretat social dels empleats així com l'extensió dels ERTEs durant 2021 per a les empreses del sector. Un pla estratègic del sector; la reobertura de les activitats d'oci nocturn i campanyes de reactivació del consum, promoció turística i publicitàries per a incentivar el consum en els locals d'hostaleria i oci, són unes altres de les peticions que han llançat aquest dijous a València, però també des de diferents punts d'Espanya, en els quals també s'ha reivindicat la necessitat que hi haja major coordinació entre les diferents administracions per a l'aplicació de mesures econòmiques dirigides a pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia.