Més de 1.200 xiquets i adolescents valencians són víctimes de violència de gènere des del 2011
A més, 928 xiquets i adolescents han estat víctimes de delictes sexuals a l'entorn digital des que hi ha registres, segons el Ministeri de l'Interior
Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eradicació de la violència contra la dona, Save the Children alerta que a la Comunitat Valenciana s'han comptabilitzat més de 1.225 xiquets i adolescents víctimes de violència de gènere (amb ordre de protecció o mesures cautelars) des del 2011, primer any amb registres, segons l'Institut Nacional d'Estadística.
“Hi ha molta violència de gènere normalitzada entre les parelles adolescents, que a més a més s'ha traslladat a un nou canal, a l'àmbit digital. Ja no és només l'assetjament i el control virtual, ara es produeixen noves formes de violència basades en la misogínia i la discriminació. El grup més vulnerable en aquest cas segueixen sent les nenes i adolescents”, afirma Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.
Així, a la Comunitat Valenciana 928 nenes i adolescents han estat víctimes de delictes sexuals a l'entorn digital des que hi ha registres, segons el Ministeri de l'Interior.
Insults com “les dones només serveixen per a...” i l'objectivització sexual de les dones són aquestes noves formes de violència que s'estan assentant i agafant més força entre els joves. "S'ha normalitzat molt la violència entre els joves, que repeteixen patrons i rols sexistes en les relacions, i ara a més ho fan a través d'aquest nou canal", explica el director. A l'informe de Save the Children No és amor mostrava com internet és un mitjà més per exercir violència, i que de vegades se sumava a la que ja patien al món físic.
Formació afectivosexual contra la violència de gènere
Save the Children aposta per l'educació afectivosexual als col·legis de la Comunitat Valenciana, així com formació en l'ús segur i responsable de les tecnologies com a eina per acabar amb la violència de gènere.
A més, demana la implementació de les mesures que componen la llei de protecció integral a la infància i l'adolescència davant de la violència (LOPIVI). Entre elles, la posada en marxa del registre unificat de violència per disposar de dades i un seguiment millor dels casos.
“La millor política contra aquest tipus de violència és la prevenció. Si des d'edats primerenques els xiquets i xiquetes aprenen a tenir relacions més sanes i més igualitàries podrem evitar aquesta violència quan arribe el moment. La pornografia no pot ser la que eduque els i les joves en allò que són les relacions, de manera que aquesta educació afectivosexual és essencial”, assegura Hernández.