elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudiant de Museros participa en el desenvolupament d’una barraca sostenible

Un estudiant de Museros participa en el desenvolupament d’una barraca sostenible
    MÉS FOTOS
    Un estudiant de Museros participa en el desenvolupament d’una barraca sostenible - (foto 2)
    Un estudiant de Museros participa en el desenvolupament d’una barraca sostenible - (foto 3)
    Un estudiant de Museros participa en el desenvolupament d’una barraca sostenible - (foto 4)

    L’estudiant muserenc Vicente Chiralt forma part de l’equip de treball que desenvolupa la denominada barraca del segle XXI, un habitatge sostenible que pretén integrar-se a l’horta valenciana i recuperar l’esperit d’aquestes vivendes tradicionals.

    La iniciativa sorgeix del projecte Azalea, en el qual participen 32 estudiants i graduades i graduats de la UPV i que, actualment, participa en el Solar Decathlon Europe 2019, una competició universitària d’àmbit internacional que, en aquesta edició, es realitza a Szentendre (Hongria).

    L’habitatge que ha creat l’equip del projecte Azalea disposa, a més, de plaques solars que cobreixen el consum elèctric i un hort ecològic, que proporciona aliments de temporada. A més a més, també es troba perfectament aïllada acústicament i tèrmicament i incorpora un sistema de gestió de l’aigua que maximitza la seua eficiència i permet la seua reutilització.

    La barraca valenciana a Hongria

    El projecte compta amb el suport de més de 20 empreses i institucions públiques. D’altra banda, la bona rebuda de les entitats públiques i privades no és l’única notícia que l’equip d’Azalea ha de celebrar. En aquest moment, la barraca es troba a la ciutat de Szentendre (Hongria), després d’haver sigut un dels projectes seleccionats en el Solar Decathlon Europe 2019, un esdeveniment internacional de renom que pretén impulsar i reconéixer el desenvolupament de vivendes eficients i sostenibles.

    “Des del dia 23 de juny, treballem en la construcció de la barraca a Hongria i després vindran 15 dies de competició, en els quals hem de passar diverses proves, sobre les condicions climàtiques dins de la vivenda i el seu disseny”, explica Chiralt. L’estudiant d’Arquitectura, que forma part de l’equip que prepara els plànols, destaca la importància d’aquest tipus d’iniciativa “perquè s’aprén molt més amb la pràctica, que amb la teoria de les aules”.

    En definitiva, el projecte és una aposta per la recuperació de la barraca valenciana com una alternativa real de vivenda que siga respectuosa amb l’horta. Encara que, segons Chiralt, cal no oblidar que, de moment, “és un prototip de competició, si es volguera adaptar per a l’ús quotidià, caldria reduir molts costos, tant en material com en disseny”. Tanmateix, una cosa queda clara, la barraca del segle XXI serà la unió perfecta entre sostenibilitat, innovació i tradició. 

    Pujar