elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Tres dones per la pau

    El Nobel de la Pau 2011 ha recaigut en tres defensores dels drets de les dones, compromeses en la lluita per la democràcia i els drets humans. La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf; la també liberiana Leymah Roberta Gbwee i la iemenita Tawakul Karman han estat premiades “per la seua lluita no violenta  per la seguretat de  les dones i els seus drets a una participació plena en el treball de construcció de la pau”, com ha dit el Comitè Nobel Suec.

     

     

    Ellen Jhonson Sirleaf

     

    I és que la pau i la democràcia no són viables, si no hi ha una igualtat de drets per a la dona. El Nobel de la Pau ha estat per primera volta en la història, per a tres dones representants de l’activisme pacifista femení. Johnson i Gbwee són els rostres d’una Àfrica nova, que lluita contra les dictadures. Pel que fa a Karman, és un emblema de les revoltes àrabs a favor de la democràcia, que ha fet arribar al món les seues propostes des del Twitter i Facebook.

     

     


    Tawakul Karman

     

    Ellen Johnson Sirleaf de 72 anys, és la veu d’una dona lliure, que lluità contra el dictador Charles  Taylor, convertint-se en la primera dona presidenta d’un país africà, després de guanyar les eleccions, el novembre de 2005. Johnson encarna la història d’una dona que mai es va donar per vençuda, en reclamar el  paper de les liberianes en la política.  Des del seu lloc ha contribuït “a assegurar la pau a Libèria, a promoure el desenrotllament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones ”, segons el Comitè Nobel.

    Gbowee, de 39 anys i líder del moviment multiètnic Acció Massiva de les Dones de Libèria per la pau, que ellava impulsar el 2002, gràcies al qual va posar fi a la segona guerra civil al seu país un any després. És advocada i amb la seua lluita i la de moltes dones més, va enviar a l’exili al dictador Taylor. Porta la “Xarxa Africana per la Pau i Seguretat per a les Dones”.  Ha treballat també per augmentar la influència de les dones a l’Àfrica.

     

     

    Leymah Gbowee

    Karman, una jove iemenita de 32 anys, ha estat durant molt de temps una de les dones que han dut la veu cantant contra el règim d’Alí Abdullà Saleh al Iemen. Però les revoltes a Tunis i a Egiptela van dur a liderar una protesta contra el règim. Mare de tres fills, és periodista i milita en el partit opositor Al Islha. Ha tingut un paper essencial en la lluita pels drets de les dones i per la democràcia i la pau al seu país, a més de liderar el grup de Dones Periodistes Sense Cadenes, creat l’any 2005.

      Johnson, Gbowee i Karman, són tres noms difícils de retindre, que probablement només acapararan les portades dels diaris, ara, amb l’anunci del Premi, i el 10 de desembre, a la cerimònia d’entrega dels Nobel a Oslo.  

      Amb el Premi Nobel a estes tres dones lluitadores a favor d’un món millor i més igualitari, el Comitè Nobel ha expressat la seua “esperança de poder contribuir a eliminar la repressió de les dones i alliberar el gran potencial que representen per a la pau i la democràcia”.

      Esperem que amb el treball i l’esforç d’estes dones i de moltes més, el nostre món torne a trobar la pau i la llibertat entre societats i cultures, entre religions i pobles.

      Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
      Subir