elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

L’aigua a l’estiu

    Encara que metereològicament l’estiu acaba el 21 de setembre, a Borriana i a la major part de les comarques valencianes, el temps estival dura unes quantes setmanes més.

    De tots és sabut que amb la calor disminueix l’apetit, i inclús les ganes de cuinar. Però a l’estiu, no hem de deixar de banda cap dels tres grups d’aliments bàsics que formen la nostra dieta: proteïnes, hidrats de carboni i greixos. Hem d’intentar una dieta digestiva i lleugera, però també equilibrada i variada.

    Un element bàsic, i més a l’estiu, és l’aigua. Per la calor perdem molts líquids a través de la suor, per la qual cosa necessitem beure més, inclús quan no tinguem set. I això és particularment important en dies de molta calor, quan arriba el ponent, i sobretot en els xiquets, els ancians i en aquelles persones que treballen a l’aire lliure, amb una notable activitat física, com és el cas dels llauradors, obrers, pintors, o bé els esportistes. Les pèrdues de líquids s’estimen en 2.400 ml al dia. Respirant eliminem 400 ml de vapor d’aigua, per la suor (per terme mig) s’eliminen 350 ml, per l’orina, 1500 ml i pels excrements 150. Per comprovar si prenem líquids en quantitat suficient, n’hi ha prou en observar l’aspecte de l’orina: un color groc pàllid, indica una hidratació adequada. Pel contrari, si orinem amb molta freqüència, en poca quantitat i d’un color groc fosc, això ens indica que no estem cobrint les necessitats bàsiques de líquids. Amb una bona quantitat d’aigua, els ronyons funcionen millor, produint més quantitat d’orina, netejant la sang de substàncies de rebuig (toxines) i eliminant-les més fàcilment.

    El cos humà està format per un 60 % d’aigua. Este percentatge varia segons l’edat. El cos d’un xiquet de mesos, està format per un 80 % d’aigua, en un adult oscilla entre un 55 % i un 65 %, i en una persona anciana arriba a ser el 50 %. Per terme mig, en un adult de 70 quilos de pes, l’aigua representa uns 40 litres, distribuïts en tots els teixits.

    L’aigua és fonamental en el procés de digestió, tant per assimilar els aliments, com també, per eliminar els residus. Sense una quantitat suficient de líquids, no s’estimula l’activitat intestinal dels budells, i podem patir estrenyiment i problemes renals. L’organisme necessita un mínim de tres litres de líquids al dia, per funcionar correctament, la meitat dels quals s’obté del aliments, i l’altra meitat de les begudes. Concretament en les hortalisses, les fruites i les verdures, més del 90 % del seu pes és aigua. Per això una dieta equilibrada ha d’incloure 5 fruites diàries, a més de verdura i hortalisses. Cal dir que en alguns casos, les necessitats d’aigua poden augmentar. És en l’aigua on estan dissolts els líquids corporals com la sang, la limfa i les secrecions digestives. És també l’aigua qui transporta els nutrients a l’interior de les cèllules i possibilita l’eliminació de productes cellulars, a més de donar forma i volum a les cèllules. També intervé en la digestió dels aliments, manté l’elasticitat de la pell i manté la temperatura corporal gràcies a la transpiració.

    La qualitat d’aigua de l’aixeta és acceptable en la major part dels nostres pobles, encara que una altra opció, és l’aigua mineral envasada. Algunes d’estes aigües afavoreixen l’eliminació de residus en dietes d’aprimament i resulten desintoxicants i remineralitzants. L’aigua és com un “vehicle” que transporta sals minerals i es classifica segons la composició i concentració de minerals que continga. Això depèn del recorregut subterrani que fa abans de brollar a l’exterior. Depenent de la composició mineral i del grau de mineralització (el contingut total en minerals) les aigües poden ser de mineralització forta (més de 1500 mgr de residu sec, és a dir, de minerals per litre) dèbil (fins a 500 mgr/l) o molt dèbil (fins a 50 mgr/l)

    L’aigua és la beguda saludable per excellència desprovista de calories. En contra del que alguns pensen, prendre líquids abans, durant o després dels menjars, no influeix en la provisió calòrica. Per tant, bevent aigua abans, durant o després dels dinars o dels sopars, ni augmentem, ni disminuïm de pes. Per hidratar-nos de forma saludable i natural, a part de l’aigua podem beure també infusions. El te fred o el cafè amb gel, són rics en antioxidants i consumits amb moderació, resulten digestius i plenament estivals. Però hauríem d’evitar, o bé de disminuir, begudes com refrescos o l’alcohol, que tenen moltes calories i que han de prendre’s amb moderació. Hem de saber substituir-les per versions baixes en calories i sense alcohol. També és important, sobretot a l’estiu, el consum de probiòtics, que ajuden a mantindre la flora bacteriana intestinal, que a vegades es veu alterada per un canvi de dieta o pels viatges. Estos productes (llet fermentada i iogurts) ajuden a la recuperació en cas de diarrees, ja que tenen microorganismes beneficiosos. Pel que fa als gelats, tan típics de l’estiu, no n’hauríem d’abusar, ja que són molt rics en calories.

    Com a consells pràctics propose els següents :

    • Beure un got d’aigua, al matí, quan ens alcem, per activar els mecanismes de neteja de l’organisme.
    • Mantindre horaris regulars en els menjars, sense deixar-ne cap, inclús quan no tinguem gana a l’esmorzar.
    • Mastegar bé els aliments, en xicotets trossos. No parlar massa mentre mengem, perquè traguem aire que s’acumula en el tub digestiu. L’esmorzar ha d’aportar el 25% de les necessitats d’energia.
    • No hauríem de menjar d’una manera ràpida, ni en un ambient estressant, perquè ingerim més aliments dels necessaris i podem fer una indigestió.
    • El sopar hauria de ser lleuger, per evitar digestions molestes i pesades, i problemes de son.
    • Hauríem de recórrer a la fruita, iogurts i fruits secs, a mig matí i a la vesprada, per no carregar massa, després a l’hora del dinar o del sopar. Val més menjar poc i més sovint, que no estar en dejú i fer després un gran dinar.
    • L’aigua és la font de la vida al nostre planeta i en el nostre organisme. Cal beure sovint, i més a l’estiu, per tal d’evitar deshidratacions i perquè el nostre cos funcione d’una manera correcta.
    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    comentarios 2 comentarios
    Xavier
    Xavier
    01/09/2008 09:09
    Molt bé !

    Sí. Crec que Jordi Bort ens fa descobrir (i ens recorda) aspectes de la realitat, que ens ajuden a viure amb els ulls ben oberts a allò tan nostre : Bernat Artola (oblidat per la Diputació i l'Ajuntament de Castelló i per la Generalitat) els Drets Humans, que hem de protegir, el Misteri d'Elx, tan desconegut, desgraciadament, i ara l'aigua. Puc dir que seguisc amb atenció i interés, els textos amb els que Jordi Bort ens fa més agradable, començar a llegir el Periòdic.com. Jo també el felicite, per la seua manera d'escriure i de transmetre idees i conceptes, personatges i situacions. I espere nous articles seus, sempre tan interessants.

    Subir