elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

El convent mercedari de Sant Mateu en Burriana

    - Als frares mercedaris, ningún vivent els ha vist mai per Burriana. Només un grapat de carrers ens recorda la influència d’este orde religiós al nostre poble: sant Pere Nolasc, fundador de l’orde, que ha donat pas al carrer La Carrera, sant Pere Pasqual, conegut popularment com el carrer del Corralot, beat Ripollés, beata Mariana o sant Serapi. L’església conventual reconvertida en temple parroquial de la Mercè, i el convent requalificat en Casa de Cultura.

    - Amb el pas del temps la memòria col·lectiva va esborrant del seu imaginari, l'ideari de les seues arrels i el motiu de la seua existència, donant pas a una aigualida identitat. És bo i necessari reivindicar, recordar i inssistir en el nostre llegat, per no perdre consciència de la nostra història i la nostra identitat.
    - Ara fa 430 anys, el 10 de maig de 1594, que l’Orde de la Mercé Redempció de Captius, acordà acceptar la cessió de l’ermita de sant Mateu, feta per l’Ajuntament de Borriana.

    - La nova comunitat religiosa del convent mercedari de sant Mateu, es va fer càrrec de la xicoteta ermita gòtica, i la seua primera missió va ser construir un convent per a que els frares obrigueren una escola pública de gramàtica llatina. Estudis bàsics a l’època per a qualsevol que volguera seguir estudis mitjans o superiors. Va estar oberta fins a 1835.

    - Durant el segle XVII, el Monestir de sant Mateu i els seus religiosos no van ser només famosos per la seua dedicació docent i missionera, sino per Fra Gabriel Ripollés Simó, home de grans virtuts i devot de l’eucaristia, religiós del convent borrianenc. Morí a la nostra ciutat en 1603. Es va guanyar la fama de santedat

    - En 1727 s’acabaren les obres del convent.

    - En 1735 es fundà al convent de sant Mateu de Borriana el Col·legi de Missioners Mercedaris.

    - S’acordà en 1738 enderrocar l’antiga ermita de sant Mateu per construir un nou temple, que és el que coneixem en l’actualitat.

    - El 25 de març de 1764 es fundà la Confraria de la Mare de Déu de la Mercè.

    - En 1775 es traslladaren al nou temple les despulles del venerable Ripollés.

    - En 1808  s’inaugurà el nou temple.

    - En 1812 els frares mercedaris desocuparen el convent per la invasió de l’excèrcit francés. El convent és convertí en caserna militar i quadra de cavalls. Passat este episodi, i ser expulsades les tropes, els frares reanudaren la vida monàstica i conventual.

    - En 1836 fou declarat el decret de desamortització. Els frares mercedaris abandonaren difinitivament Burriana.

    - En 1842, la Junta Superior de “Venta de Bienes Nacionales”, cedí a l’Ajuntament de Borriana la propietat del convent, per a destinar-lo a utilitats públiques: escoles, casa de mestres, ajuntament, magatzem municipal, biblioteca, seu d’òrgans, associacions i institucions locals o corralot de bous i vaques, entre altres.

    - Des de 1917 a 1936 el temple de La Mercè va ser destinat com a ajudantia de la  Parròquia d’El Salvador.

    - Des de 1938 fins a 1973, va tindre sacerdots destinats al culte depenents de la Parròquia d’El Salvador. En temps de la reconstrucció de la parròquia mare de Borriana, per motius dels desperfectes per la destrucció de la Guerra Civil, i altres èpoques de restauració del mateix temple citat, l’església de la Mercè i la dels Pares Carmelites feien les funcions de suplència parroquial.

    - A partir de 1938,  paradoxalment, el convent es convertí en pressó de pressos polítics. Un lloc sagrat i de veneració al culte, on els seus frares mercedaris, havien reclamat, durant segles, l’alliberament dels captius. Degut a l’estat de ruina de la casa consistorial, este convent va fer les funcions de dependències municipals fins a la nova construcció de  l’ajuntament.

    - En 1973 es creà la Parròquia Mare de Déu de La Mercè i es nomenà com a primer mossèn D. Víctor Roca Meliá.

    - Des de la creació de la parròquia fins a l’actualitat, els seus retors han segut: D. Víctor Roca Meliá (1973-2004), D. Francisco Tormo Llopis (2004-2011) i des de 2011 D. Prieto Salvatore Paolo Tornatore.

    - El 2 de febrer de 1982, el Consell de Ministres, amb l’informe favorable de la Diputació Provincial de Castelló, declarà al convent de la Mercè Monument Històric Artístic Provincial.

    - En 1988 s’iniciaren les obres de remodelació i rehabilitació de l’antic convent de La Mercè, per  requalificar-lo i destinar-lo a Casa de Cultura.

    - El 21 d’abril de 1991 s’inaugurà la Casa de Cultura “La Mercè”.

    - On s'emplaça en l'actualitat el temple parroquial de la Mare de Déu de la Mercè en Burriana, s'han trobat els vestigis de l'antiga ermita de sant Mateu. Estava documentada però no se coneixia exactament la seua ubicació (2023).

    - Inicialment es pensava que l'ermita estava baix de l'actual església, però amb les obres de rehabilitació i restauració de la Casa de La Cultura La Mercè (2022-2023), pel carrer Sant Pere Pasqual, s'han trobat restes de l'antiga ermita.

    - Valuosa troballa arqueològica que ens parla de la certificació dels estudis i investigacions portades a terme al llarg dels anys.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir