Conferència sobre l’obra escrita pel Cardenal Tarancón
El proper dijous 8 de juny, a les 19:00h, en els Salons de l’Obra Social Caixa Rural Burriana, C/ La Carrera, tindrà lloc la conferència sobre l’interessant i importantíssima obra escrita del cardenal Tarancón. A proposició de la Càtedra d’Història de Burriana del Círculo Frutero, en el marc del cicle de conferències de la Biblioteca d’Autors Borrianencs, impartiré esta ponència, aprofundint sobre el pensament del nostre benvolgut paisà.
El cardenal D. Vicente Enrique i Tarancón naix a Burriana el 14 de maig de 1907. Sent home fe, en ell traspúa una figura transparent per la seua veracitat i honestedat, pel seu humanisme i sensibilitat, amb una clarivident tendència al diàleg i la convivència pacífica i respectuosa. És un dels eclesiàstics més importants de l’Església espanyola del s. XX, líder indiscutible en l’Església del postconcili, aglutinant un immens bagatge pastoral on la seua veu ha tingut impacte tant a nivell eclesiàstic, polític i social, fent-se encara ressonar a les nostres consciències. Burriana, ha infantat una icona, dedicant-se en cos i ànima, per la llarga lluita de la llibertat, representant un emblema i exponent per apropar-nos al convuls i contradictori segle XX.
Cal continuar reivindicant els ensenyaments del nostre cardenal amb la seua tolerància i obertura d’esperit, el seu caràcter senzill i dialogant, la seua sol·licitud i independència respecte el poder polític juntament a la seua simpatia i honestedat. Va treballar per una església més lliure, més pròxima als problemes de la gent, amable i afable, allunyada de la condemna i en sintonia amb els hòmens i dones de la nostra societat.
Per això i molt més, cal continuar reivindicant una vegada més, l’obertura del Museu cardenal Tarancón, per ajudar ha difondre el seu pensament de concòrdia i de serenitat, enmig d’una societat on ens arriben tants missatges de crispació, desestabilització i desorientació. La societat ho necessita i el cardenal s’ho mereix. Tarancón es manifesta com un far que guía i orienta, il·luminant el transcurs de la història per camins de pau. Així el definia D. Narcís Jubany cardenal-arquebisbe de Barcelona (1971-1990): “Tarancón va ser una persona transparent per la seua veracitat, per la seua honestedat, per la seua inclinació al diàleg i a la convivència. Va tindre un protagonisme indiscutible en aquel temps conegut com la Transició”.