elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Buris-ana 208

    Vivint immersos en ple estiu, obrim la finestra del Buris-ana per a refrescar l’ambient. Així és presenta una bona oportunitat per gaudir del descans, el passeig i la lectura. En aquest número es publica la segona part de la interessant collaboració de L’històric i verdader museu de la taronja treballada per Guillen Ríos.

    Buris-ana 208
    Foto portada Buris-ana 208

    Esta vegada la història d’este emblemàtic edifici, envoltada de pasions, sentiments, emocions i traduïda en l’època més gloriosa que va viure Borriana, ve recolzada de la portada de la revista dissenyada per Javier Lozano. La taronja va fer un recorregut apassionant per la història del nostre poble i va condicionar la vida cultural, econòmica i social de Borriana. D’esta manera els rostres esculpits i situats just a la part superior dels angles de la porta d’entrada d’El Círculo Fruteo representen dos divinitats. Un d’elles és Hermes, déu del comerç de mitologia romana i l’altre Feres, deessa de l’agricultura i de mitologia grega, les quals representen en la portada La Mirada del temps, que és com titulem este número, per a que no deixem mai d’oblidar-nos cap on hem de dirigir, de tant en tant, la nostra mirada que ens indica d’on venim i quines són les nostres arrels.

    El passat mes de maig es va celebrar el III Campionat de Pic i Pala, fent l’esforç de recuperar jocs tradicionals i la IV edició dels Dissabtes Literaris del Maig Cultural tenint una resposta important de públic.

    Una vegada més ens fem ressò de les activitats organitzades per la guia tvale.es. En este cas el protagonista va ser El Port de Borriana. A la Confraria de Pescadors es va emetre un curt sobre la construcció del port, que com molt encertadament va definir l’alcalde José Ramón Calpe va ser “la gran obra pública de referència del segle XX per a Borriana”.

    El grup creat a Borriana, Panegírico al Legado, també ens fa cinc cèntims del seu recorregut musical. Està integrat per Albert Segarra, Ricardo Nadal, Alberto Ruiz i Carlos Llop. En la seua música treballen a partir de basses de rock, amb altres estils musicals (blues, country, reggae, anglo, pop..)

    Tantmateix, Josep Palomero ens refresca la memòria amb l’Assemblea Democràtica de Borriana, i quin va ser l’embrió del qual va nàixer un moviment cultural i de compromís social envers les llibertats i la justícia social.

    Marta Roselló, amb el seu apassionant interés per l’art i la seua inquietud de qué la cultura siga coneguda arreu ens mostra el rostre d’un important artiste que ja forma part de la intrahistòria del nostre poble: Lluís Mora.

    Raquel Doñate ens parla esta vegada del llibre, Cuatro Gatos. Memorias 1939-1942. Vicente Marco Miranda, prologat per Vicent Franch. Des del Buris-ana els invitem a una lectura sossegada i serena, però volem fer constància del nombrós públic que omplia el saló de plens de l’ajuntament on es va raonar d’un tema molt espinós, però amb molt de respecte, sense visceralitat i amb la voluntat de superar les dificultats per mig de la paraula i el diàleg, i això realment honora un poble.

    Finalment un article basat en les Alqueries de Santa Bàrbara tanca esta edicó. La finalitat és Conservar la indentitat del nostre poble. En esta ocasió la partida agrària de Santa Bàrbara, és vista des de la nostalgia i l’afecte. Quina llàstima no haver sabut valorar a temps el nostre patrimoni agrari i la seua arquitectura rural. Qui ho hauria de dir si fem una Mirada en el temps.

    L’últim article que és presenta és l’anomenat “El laberint de la memòria”, un repàs de la presència i de la influència cultural i educativa dels frares carmelites de Borriana, en la vida de la ciutat.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir