Biblioteca d'autors borrianencs
El Cercle Fruiter Borrianenc organitza un nou cicle de conferències, en este cas, el primer basat en la Biblioteca d’Autors Borrianencs, dins del marc de la Càtedra d’Història de Borriana. Una tribuna on experts presenten investigacions, estudis i treballs de la història del nostre poble.
La Biblioteca d’Autors Borrianencs està adscrita al Centre d’Estudis i Documentació de Burriana i naix amb el propòsit de donar a conèixer l’obra d’autors borrianencs dels quals tenim memòria.
En este primer cicle de conferències, que es desenvoluparà de febrer a juny de 2023, coneixerem més de prop conegudes signatures borrianenques com ara l’historiador local Rafel Martí de Viciana (1502-1584), el periodista, escriptor i polític Vicente Marco Miranda (1880-1946) i l’eclesiàstic cardenal Vicent Enrique i Tarancón (1907-1994).
Els altres dos autors son més desconeguts en la nostra historiografía local, per això és important conèixer-los, com ara l’escriptor i filòsof Ramón Campos Pérez (1755-1808) o el jurista Joaquin Marín Mendoza (1727-1782).
La primera d’estes conferències tindrà lloc el dijous 23 de febrer a les 19 hores al Saló d’Actes de l’edifici Obra Social Caixa Rural Burriana, sobre l’historiador Rafel Martí de Viciana i com a ponent Josep Lluís Gil Cabrera.
En març serà el torn de l’escriptor i filòsof Ramón Campos Pérez de la mà del ponent Juan Manuel Ros Cherta. Joaquin Marín Mendoza serà el protagonista de les conferències en el mes d’abril, de qui Josep Ramón Calpe ens donarà les dades sobre la seua vida i obra.
La conferència sobre Vicent Marco Miranda quedarà a càrrec del ponent Vicent Franch i Ferrer, que serà en el mes de maig. Finalment es tancarà este primer cicle de la Biblioteca d’Autors Borrianencs amb el cardenal Vicent Enrique i Tarancón qui impartirà la conferència un servidor.
Així, amb la presentació d’escriptors, investigadors, juristes, historiadors, poetes, dramaturgs, assagistes i novel·listes s’anirà incrementant un nutrit arxiu que són part del cos i l’ànima dels batecs d’un poble. Els borrianencs, en tant que valencians, tenim una literatura homologable a qualsevol literatura del món: rica, diversa, moderna i clàssica. La nostra llengua i els nostres escriptors han donat fruits en molts àmbits, com podem comprovar en esta intensa programació que ens prepara la Càtedra d’Història d’Autors Borrianencs: històric, jurídic, polític, filosòfic, periodístic o eclesiàstic. Els nostres escriptors son el producte d’una època, però encara més, de la sensibilitat d’allò que els apassiona.
Esta oportunitat que ens oferix el Cercle Fruiter Borrianenc és un patrimoni històric i cultural que cal preservar. L’escriptura i la literatura és una de les riqueses més emblemàtiques per conèixer temàtiques, obrir horitzons i descobrir en els seus autors autèntics pous de ciència en les seues matèries, alhora que adonar-se’n del ric llegat dels nostres avantpassats.