elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

La Basílica El Salvador de Burriana

    La Basílica El Salvador és el temple més important de la ciutat.

    És un monument que ha viscut l’esdevenir del temps a Borriana des de fa quasi 800 anys.

    La seua imatge actual és fruit del pas del temps on han anat convergent estils i corrents artístiques, restauracions, modificacions i remodelacions, que han fet d’ell un signe capdalt a nivell arquitectònic, patrimonial i cultural.

    És un referent de l’afermament de la conquesta del rei Jaume I, i de la religió que els conqueridors van arrelar tant a Borriana com al nou Regne de València.

    És considerada la primera església parroquial de la nova entitat política que s’estava forjant.

    L’actual Basílica El Salvador, va anar creixent a partir del segle XIII, on al llarg d’estos 800 anys ha estat dedicada al culte diví.

    Des de la conquesta fins al segon terç del segle XIV, és el primer temple gòtic en terres valencianes.

    La part exterior de l’àbsis, recorda la funció defensiva del primitiu temple, el qual va ser construït a la vora de les muralles i serviría de complement a la protección de la ciutat.

    A final del segle XVII, des de 1694,  ens trobem amb la reforma barroca.

    A la meitat del segle XVIII tenim la construcció d’una grandiosa capella de la comunió, amb la categoria d’una menuda església, seguint la tradició barroca valenciana amb les característiques d’este tipus de capelles establides pel sant Joan de Ribera de València. Conegut popularment com el Patriarca.

    La característica més important de les capelles de la comunió, que se pot contemplar exteriorment, és la cúpula de teules blaves, de la que en terres valencianes trobem quantitat d’exemples.

    D’estil barroc, desconeixem l’autoria concreta de l’obra.

    Tota la capella respon a la iconografia pròpia del Sagrament de l’Eucaristia, amb representacions tant escultòriques com pictòriques, que tenen com a elements més destacats les petxines de la cúpula del pintor José Vergara, sobre l’any 1767. Estes petxines representen el següent simbolisme:

    • El triomf de la fe.
    • El triomf de l’Església catòlica.
    • Les bodes místiques de Jesucrist amb l’Església Catòlica.
    • La Deesi; representació de Jesucrist en majestat flanquejat per la Mare de Déu i sant Joan Baptista.

    En la part superior, donant la volta a tota la capella, trobem un apostolari en relleu, d’episodis bíblics atrubuïts a Ignacio Vergara, que representen els fonaments institucionals de l’Església Catòlica.

    Per a completar este programa iconogràfic eucarístic trobem als laterals de la nau dos temes encarregats als pintor vila-realenc Miguel Ballester (1792), amb el Llavatori del peus als apòstols, com a signe de servei, i la Santa Cena, com a instauració i institució de l’Eucaristia

    En esta capella és venerada la Mare de Déu de la Misericòrdia, datada dels anys quaranta,  obra de l’escultor vila-realenc Pascual Amorós. Ja abans hi havia una altra d’estil barroc desapareguda en el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil espanyola.

    La imatge de Sant Blai també és d’esta mateixa època de postguerra, en este cas de Julio Pasqual Fuster Rubert de Vila -real.

    Entre 1870 i 1872 la nau del temple s’amplia en dos trams unint la capella, el campanar i l’església.

    Entre 1967 i 1969 retorna l’absis a la seua morfologia gòtica original.

    Declarada com a Bé d’Interés Cultural el 24 d’abril de 1969.

    En 1986 es restaura la torre del Crist Ratat.

    En 1999 se descobrix el pas de ronda.

    La seua última restauració del temple va ser l’any 2008 per la exposició “Espais de Llum”, de la llum de les imatges.

    El 17 de maig de 2013, festa de Sant Pasqual Baylón, patró de la diòcesi de Sogorb-Castelló, el bisbe titular va comunicar a la comunitat parroquial que el temple era elevat a la categoria de Basílica Menor, establint un peculiar vincle entre El Salvador, l’Església de Roma i el Pontífex amb diverses prerrogatives, tasques i obligacions.

    Este privilegi es concedí per la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments en virtud de les facultats especials rebudes pel Sant Pare. Un decret que va ser signat el 26 de febrer de 2013.

    El fet de ser basílica implica una especial responsabilitat en promoure la formació litúrgica dels fidels, així com l’estudi i divulgació dels documents dels Pontífexs i de la Santa Seu, principalment aquells que tracten sobre la Sagrada Litúrgia.

    El 16 de juny de 2013 la parroquial església El Salvador, va ser elevada a la dignitat de Basílica Menor.

    Els dies d’indulgència plenària en este temple son:

    - 26 de febrer: data de la concessió del títol.

    - 29 de juny: solemnitat de sant Pere i sant Pau.

    - 6 d’agost: solemnitat del titular, Santíssim Salvador.

    - 7 de setembre: aniversari de la consagració i dedicació del temple.

    - 8 de setembre: solemnitat Nostra Senyora Mare de Déu de la Misericòrdia.

    - Un dia lliure a elecció dels fidels.

    Els requisits per a guanyar la indulgència son:

    - Participar en alguna celebració sagrada.

    - Visita devota a la basílica.

    - Estar confesat.

    - Rebre la comunió.

    - Pregària del Pare Nostre i el Credo.

    - Pregar per les intencions del Papa.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir