Joc de Trons a la Plana Baixa
Que no s'ha de perdre el temps en açò, cert. Que les prioritats són unes altres, molt cert. Però mentre mirem a un altre lloc, es produeix una tergiversació de la història per motius en clau interna dels partits que ens governen i assistim a un espectacle d'intercanvi de cartes entre PSPV i Compromís on es juga amb les poblacions veïnes de Vila-real i Borriana.
Que Benlloch necessita ser l'alcalde d'una capital per a satisfer les seues aspiracions, de moment, és molt cert també, i que el PSPV de Borrianano té cap rellevància al seu partit es demostra cert i és la causa d'aquesta abús. Compromís assumeix el paper d'autor intel·lectual del despropòsitde canviar la capitalitat i entregar-la a Vila-real, i com si fora un circ, Compromís per Borriana amb el postureo al que ens té acostumats reivindica en públic la modificació de la seua llei (en privat es veu que no, a la vista dels resultats) i mentre l'alcaldessa socialista de Borriana, calla i atorga, amb seu el silenci.
Els motius que s'addueixen són precisament els errors dels polítics detots els colors que han governat a la capital de la Plana Baixa. Borrianaha vist passar oportunitats com la UNED, l'Hospital Universitari de la Plana, i s'ha privat de serveis per a la ciutadania com la renovació del DNI, l'Agència Tributaria i la Seguretat Social. On queda eixe equilibri i solidaritat territorial?
Vila-real és una gran ciutat, amb un teixit industrial consolidat i una població cosmopolita, però si es volia buscar la eficàcia administrativa, tots aquestos serveis es deurien redistribuir entre tota la comarca per a gaudiment de les persones que viuen a Onda, Vall d'Uixó, Moncofa, Betxí, Almenara... i així fins als 20 pobles que formen la Plana Baixa.
I ara, precisament per eixos errors faran perdre un dret històric, com si d'una estratègia plenament calculada es tractara.
Que no, no és un tema important, però perquè hem de deixar que se reescriga la història? Estem farts de revisionistes que pensen que la història la escriuen sols els guanyadors. Ostentar la capitalitat de la comarca no respon a criteris econòmics; al PSPV es té una visió economicista, i simplista dels fets històrics. Cal recordar que l'objectiu dela comarcalització del Pais Valencià és la de cohesionar els territoris amb entitat històrica, fer de contrapès davant el centralisme administratiu, i no ser un motiu de confrontació entre poblacions.