elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Nico Calabuig i Serna (Regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent)
La Palestra - RSS

La ruta cultural i museística d’Ontinyent, un projecte de ciutat

    FOTOS
    La ruta cultural i museística d’Ontinyent, un projecte de ciutat- (foto 1)

    Els barris històrics d’Ontinyent demanen a crits intervencions ambicioses, capaces de generar un impacte en l’espai públic que actue com a motor d’atracció per a nous habitants i activitats econòmiques. En els darrers temps hem anat fent camí, però els resultats encara estan molt lluny de ser satisfactoris per a la nostra ciutat. Per això, pense que hem de buscar acords i consensos al voltant de projectes il·lusionants que ens ajuden a avançar amb visió estratègica, de manera participativa, més enllà dels canvis de govern i el pas de les legislatures.

    Arribats a este punt, hem de passar de la retòrica a l’acció. En eixe sentit, hui propose una idea sorgida de la reflexió conjunta amb persones expertes en la gestió municipal. Volem impulsar la creació d’una ruta cultural i museística d’Ontinyent, que vertebre l’entorn del Molí Descals i el Museu Tèxtil amb el Carrer Major, la Plaça Major i la Plaça de Baix amb el barri de la Vila, així com també enllaçar-la amb la resta de rutes, com la de les Xemeneies de les antigues fàbriques, la del Riu Clariano i la dels Refugis.

    Esta ruta no és una proposta aïllada. És la continuació d’un seguit d’iniciatives que venim plantejant darrerament des de Compromís per Ontinyent, com són l’adquisició i restauració de la casa natal del compositor Gomis o la renúncia a les nostres places d’aparcament autoritzades en la Plaça Major, amb l’objectiu d’obrir el debat i la reflexió sobre la necessitat de revaloritzar-la i recuperar-la per a les persones. A més, es tracta d’una idea oberta a noves aportacions, perquè el futur l’hem de construir entre totes i tots.

    Així doncs, la ruta que proposem inclouria tots els espais d’interés cultural i patrimonial que es troben en este enclau urbà. Començaria a l’entorn del futur museu etnològic del Molí Descals i el Museu Tèxtil Valencià, seguiria vorejant la Plaça de la Concepció per contemplar la façana de l’antiga Paduana fins a endinsar-nos al Carrer Gomis, principi del nostre Carrer Major. Una vegada immersos en els carrers de Gomis i Maians, l’atractiu de la ruta es multiplica amb les clàssiques cases senyorials i també les esglésies de Sant Francesc i Sant Carles. No obstant això, em centraré en les intervencions que caldria efectuar per a dotar de major rellevància a immobles i elements patrimonials que hui en dia no es troben en el millor estat.

    La casa-museu del compositor Gomis

    En este cas, proposem que s’estudien fórmules per a l’adquisició, reforma integral i conversió en museu de la casa natal d’un dels ontinyentins més internacionals. Poder desenvolupar este espai museístic permetria donar major rellevància a la figura de Josep Melcior Gomis i la seua obra, afegir un nou indret de turisme cultural a la nostra ciutat, i contribuir a revitalitzar i dignificar el nostre Carrer Major. A més, pensem que caldria realitzar esta actuació el més prompte possible, per a evitar que el pas del temps o fenòmens meteorològics adversos continuen deteriorant l’edificació.

    La casa Maians: arxiu municipal i centre de documentació històrica

    La Casa Maians o Palau dels Marquesos de Montemira és la casa senyorial que dóna nom a esta part del Carrer Major. Porta el nom del seu propietari, Lluís Maians i Enríquez de Navarra, qui va ser Ministre de Justícia i President del Congrés dels Diputats. Si s’efectuara una rehabilitació interior potent, este immoble, que destaca per les seues grans dimensions i les pintures murals que decoren els seus sostres i parets, reuniria les condicions òptimes per albergar un servei municipal que actualment es troba dispersat en diverses dependències, com és l’Arxiu Municipal. La importància de l’arxiu municipal d’Ontinyent, un dels més complets del País Valencià, mereix ser dignificada amb un edifici que també podria acollir un Centre de Documentació Històrica obert a investigadors i investigadores de tot arreu.

    La Plaça Major, el cor d’Ontinyent

    Pel que fa a la Plaça Major, esta setmana hem fet un primer pas per posar damunt la taula la necessitat d’afrontar la seua dignificació, a través de la renúncia per part del nostre grup polític municipal a fer ús de l’aparcament reservat a autoritats. Volem donar exemple en el camí cap a la necessària recuperació de la plaça per a les persones i la recerca d’alternatives per a l’estacionament dels vehicles que actualment l’ocupen. Desitgem que s’inicie un procés de reurbanització participatiu, perquè la Plaça Major torne a ser centre neuràlgic d’Ontinyent, un espai de trobada essencial en la revitalització del nostre centre històric, que ha de donar rellevància al seu patrimoni i ubicar equipaments en els espais buits, per tal d’omplir-lo de vida.

    Finalment, cal remarcar que la realització de les tres intervencions principals que proposem se sumaria a tots els elements que ja formen part d’un traçat, actualment dispers, per a la futura ruta cultural i museística d’Ontinyent. El Molí Descals, el Museu del Tèxtil, l’església de Sant Francesc, la Casa-museu de Gomis, el Centre Cultural Caixa Ontinyent, l’església de Sant Carles, la Casa dels Barons de Santa Bàrbara, la Casa Maians, el futur centre social i museu de Caixa Ontinyent a l’edifici del Banc de València, el Pont Vell, la muralla i els refugis, el Museu Fester, la Plaça Major, el Museu Arqueològic, el Campanar i el barri de la Vila.

    Omplir de vida esta ruta és un repte ambiciós, que segurament caldria portar endavant al llarg de diverses legislatures municipals. Però de segur, este projecte de ciutat contribuiria a fer-nos sentir encara més orgullosos i orgulloses de viure i estimar Ontinyent.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir