Al nostre País, la pluja no sap ploure ni hem sabut construir
És cert que la nit del dijous al divendres, del 3 al 4 de setembre, va ploure 200 mm d'aigua de manera torrencial en sis o set hores. Moltíssima aigua, impossible de capturar en poc de temps per qualsevol sistema de drenatge. És una trista realitat de la història, també, que al nostre municipi, com en tots els municipis del litoral valencià, des de sempre, les construccions i l'urbanisme han anat molt per davant de les estratègies i estudis del drenatge i de la construcció de les infraestructures necessàries per a fer-ho possible. No oblidaré mai el dia que un funcionari del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Gandia em va mostrar un embornal d'un carrer de la platja dels anomenats “terrers” i que era, simplement, que havien fet un forat al carrer quan feren la construcció dels edificis, allà pels anys 70, i posat una reixa. És a dir, baix no hi havia cap conducció per a trafegar l'aigua cap a un col·lector.
Tenim la platja que tenim, urbanitzada durant molts anys, des dels 60 del passat segle, al dictat dels constructors que, en moltes corporacions del tardo-franquisme, estaven ben representats o directament eren regidors municipals i que oblidaren que estaven fent carrers i edificis d'apartaments sobre la marjal i, a partir de la segona línia, sota el nivell de la mar. Fins i tot, aterraren ullals com el del Clot de la Mota. Si a tot això, afegim el microclima de la Safor, amb fenòmens de pluges molt intenses en les mesos de setembre i octubre, les catàstrofes són previsibles i, malauradament, arriben.
No obstant això, sí que es poden fer coses, moltes coses en el sistema de clavegueram de Gandia que, si és impossible resoldre problemes d'inundacions de 200 mm amb un urbanisme tan caòtic com, per posar un exemple, la tolerància dels semisotans o plantes baixes de locals comercials sota el nivell del carrer, sí que ajuden a fer menys dramàtics -i tenir menys problemes així com menors pèrdues econòmiques- els fenòmens atmosfèrics tan violents.
Intentar resoldre alguns d'eixos problemes em portaren al llarg de 12 anys, entre 1995-2007, a dirigir amb ferma voluntat política el Pla contra Inundacions de la Platja de Gandia, realitzat per tècnics municipals de Medi Ambient i que ha resolt algunes coses importants.
El barri de Venècia -conegut així el popular barri del Grau de Gandia per les inundacions- i, també, el barri de Rafalcaïd, tenen avui un sistema potent de bombeig que ha funcionat perfectament. Zones de la platja -la platja antiga- que compten amb el dipòsit de pluvials del carrer Alcoi no s'han vist tan afectades pel la intensa pluja com ho sigut la Platja Nord. Són dos exemples d'aquell projecte, dissenyat per a pluges entre 70 i 80 mm d'intensitat, després d'un estudi d'un Institut danés especialitzat en aquests temes. Durant aquells anys de gestió política, recorde la dificultat de treure diners dels pressupostos per a obres hidràuliques com aquestes -molt costoses- que no s'havien fet quan tocava abans de fer els carrers i els edificis, que estan soterrades i que, només puntualment, quan passa la catàstrofe, la gent se'n recorda d'on té el local o l'habitatge. Doncs bé, en eixos dotze anys, a la platja de Gandia és va fer el dipòsit nord (a la zona del camp de rugbi) i el primer sistema de bombeig, el dipòsit del carrer Alcoi i el dipòsit de la plaça de Navarra. Restaven per fer l'ampliació en dos parts més del primer dipòsit del Nord i altres dos dipòsits de pluvials a la zona de la Plaça Baladre i en el Parc de la Mota.
Ja he dit que la pluja de 200 mm hauria causat molts problemes, ja que és, de fet, una pluja catastròfica i és inviable econòmicament i física fer un sistema de drenatge de major capacitat de 80mm, però també vull dir -i ho hem advertit, públicament, algunes vegades- que, des de 2007, quan vaig abandonar l'Ajuntament, es va paralitzar el Pla Contra Inundacions i no s'ha executat cap dels projectes que estaven pendents ni amb el canon que es va cobrar en la concessió de l'aigua potable, ni amb el Pla Zapatero, ni amb el Pla Camps. En els vuit anys que van des de 2008 al 2015, no ha existit voluntat política alguna per acabar d'executar el Pla Contra Inundacions de la Platja de Gandia. Eixa és la veritat. Ara, al nou govern municipal el que li toca és ajudar als damnificats d'aquesta pluja torrencial i jo els demane que recuperen del Servei de Medi Ambient els projectes dels dipòsits pluvials que resta per fer i posar-los en marxa amb les actualitzacions i ampliacions o correccions que els tècnics consideren necessàries. No siga que per no posar-se en marxa, una vegada més, una pluja de 80 o 90 mm cause danys molt pareguts als que hem patit ara i, això, sí que seria imperdonable.
Canta Raimon allò de què, al nostre País, la pluja no sap ploure, però li hem d'afegir, malauradament, que tampoc hem sabut construir i molts governs municipals, no només els de Gandia, sovint, ho obliden en la seua gestió.