Avancem en educació
No hi ha res més important per al futur i per a la igualtat que l’educació. És una evidència que el futur dependrà dels xiquets i xiquetes que estan a les nostres escoles, dels i les joves que estudien ara als instituts, centres de Formació Professional i a les universitats. Són elles i ells qui formaran la nostra societat del coneixement on l’educació pública té un paper clau i un objectiu clar: assolir l’excel·lència.
Durant aquests huit anys, el govern de Ximo Puig ha treballat per a avançar en matèria educativa. En huit anys hem aconseguit modificar la fisonomia de la província de Castelló i de tota la Comunitat Valenciana, hem passat de la imatge dels “barracons” que poblaven les nostres comarques a la transformació de tota l’arquitectura educativa amb el Pla Edificant, gràcies a l’aliança entre Generalitat i ajuntaments. Hem deixat enrere la corrupció per a convertir-nos en exemple de la bona gestió en l’àmbit nacional i internacional.
Amb aquest bon fer hem aconseguit superar moments molt difícils i sense precedents i així aconseguir que tots els indicadors socials i econòmics siguen millors ara que en 2015. Una conjuntura que ha fet possible atraure la inversió estrangera com mai abans i, com a mostra, sols cal recordar la instal·lació de Volkswagen a Sagunt.
En 2015, quan Ximo Puig va ser elegit president de la Generalitat, a la província de Castelló el PP havia deixat tot un seguit de centres en barracons estructurals. Exactament huit centres en barracons sense tindre cap projecte de construcció. En aquestes dues legislatures s’ha treballat per millorar les instal·lacions educatives i set d’aquells centres han dit adeu als barracons i l’alumnat ja estudia en unes condicions dignes. Però açò no s’aconsegueix amb màgia, açò s’aconsegueix gestionant bé els diners públics.
Més de 1.400 milions d’inversió en infraestructures educatives i un increment de prop de 15.000 docents. Hem millorat la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació amb l’increment de les beques, amb els llibres de text gratuïts, augmentant el nombre de docents, incrementant les places de Formació Professional i adequant-les al nostre sistema productiu. Tots els esforços centrats en millorar l’educació i aconseguir bons resultats: des de 2015 fins ara s’ha reduït a la meitat el fracàs escolar.
Castelló és, sens dubte, la ciutat de tot el territori amb més inversió en obres amb el pla Edificant, en actuacions directes i iniciatives com les desenvolupades juntament amb l’UJI, o per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, més 103 milions d’euros en la construcció i la millora d’infraestructures educatives en aquesta legislatura. La província de Castelló ha rebut una inversió de més de 343 milions d’euros per a la millora i construcció d’infraestructures educatives. Una construcció que no sols ha dignificat les escoles i instituts de les nostres comarques sinó que alhora també ha generat milers de llocs de treball.
No obstant això, cal recordar que la nostra província ha d’estar preparada també per a cobrir les necessitats d’ocupació tècnica que es generaran fins a 2030. S’obren noves oportunitats amb la gigafactoria de Volkswagen que repercutiran en el creixement industrial i econòmic de la província. La Formació Professional (FP) resultarà clau, una palanca decisiva davant la demanda dels sectors productius.
Per això, el govern de Ximo Puig ja ha estat treballant en aquesta línia i ha iniciat una aposta històrica per l’FP que és fonamental per a l’ocupació del futur. Durant les dues últimes legislatures, el Consell ha augmentat un 30% l’oferta de cicles formatius, un 50% el nombre de places per al professorat i s’ha fixat com a objectiu augmentar l’alumnat que cursa FP fins a assolir els 150.000 en 2030.
La prioritat ha sigut situar a les persones al centre de les polítiques. La prova més evident és que aquest govern ha reforçat l’Estat del Benestar quan han vingut mal donades, a diferència del PP que va reaccionar amb retallades en educació, en sanitat i dependència. Mentre el PP demanava que els xiquets portaren la carmanyola en el dinar a l’escola, nosaltres responem amb més beques menjador i amb programes com la Xarxa Llibres que assegura la gratuïtat dels llibres de text. Continuem avançant en educació.