L'Obra Social «la Caixa» i l'Ajuntament presenten la mostra Tecnorrevolució
El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Oliva, Enric Escrivà, i el director d'Institucions de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Fernando Corell, han presentat hui la mostra Tecnorrevolució. Una exposició itinerant a fi de donar a conéixer els avanços de les tecnologies convergents l'aplicació dels quals ha aportat progressos impensables.
Les tecnologies convergents inclús han sigut font d'inspiració de diversos guions cinematogràfics com Viaje alucinante, Cariño he encogido a los niños... però el més important és el gir que ha suposat la seua aplicació en el camp de la salut, l'alimentació, la bioinformàtica, la indústria, la computació, les telecomunicacions, en una infinitat d'aplicacions per a aconseguir major benestar social.
El control i la manipulació de la matèria a nivell de nanoescala han permés comprendre millor els sistemes biològics, descobrir el món del coneixement del cervell o simular models fora de l'abast de l'acció humana. Però estes noves ferramentes no sols faciliten als científics, metges o enginyers estudiar millor el nostre món sinó que contribuïxen al desenvolupament general de la societat i obrin enormes possibilitats fins fa poc impensables.
Per posar un exemple, fa pocs anys que es va utilitzar per primera vegada la nanotecnologia per a destruir cèl·lules canceroses; esta tècnica podria oferir una esperança a les persones amb càncers difícils de tractar. Este és només un dels exemples del que poden arribar a suposar els avanços en estes tècniques, una autèntica finestra oberta al futur.
La gran interacció, clau per a canviar el món que ens rodeja
Les NBIC funcionen independentment i amb èxit des de fa molt de temps, però és a finals dels anys 90 quan comença a aplicar-se la nanotecnologia tant en sistemes artificials com en sistemes vius. Esta disciplina es convertix en l'eix central d'un desenvolupament tecnològic conjunt formant un equip ben complementat: nanotecnologia, biotecnologia, TIC i ciències cognitives. Què són, per a què servixen i algunes de les seues aplicacions més rellevants i la interrelació entre elles, és el que es mostra en el primer àmbit de la mostra.
Robots que imiten comportaments animals, un simulador de realitat a escala nanomètrica, ulls robotitzats que seguixen les persones, una màquina que detecta l'estat de relaxació del cervell o un instrument musical que capta moviments són alguns dels mòduls interactius que podran trobar-se els visitants de Tecnorrevolució. Tots ells són exemples de les múltiples possibilitats que presenten les aplicacions de les tecnologies convergents en la vida quotidiana. En total són sis mòduls interactius en què els visitants podran comprendre i visualitzar la importància de cooperar, compartir i complementar l'ús d'estes tecnologies.
Simulació d'un virus
Es pot predir fàcilment el creixement d'un grup d'animals en un bosc, o la propagació d'una determinada plaga en un camp de cultiu, gràcies als últims avanços en informàtica que permeten processar elevats volums de dades en temps molt reduïts i arxivar-los en espais molt xicotets. A més a més, la informàtica permet obtenir models matemàtics que, aplicats a altres ciències, dóna informació molt útil per a distints estudis. Simular la propagació d'un virus és el que els visitants podran realitzar en este mòdul en què veuran com es transmet un virus depenent de la ciutat d'origen i de les mesures que s'adopten.
Robots
Un robot és un sistema electromecànic que, per la seua aparença o els seus moviments, oferix la sensació de tindre un propòsit propi. La interacció de la nanotecnologia amb la robòtica, ha aconseguit grans avanços en el món de l'automoció, la indústria o la medicina. Gràcies a ells, braços i mans biòniques ja són una realitat. Diferents robots interactuaran amb el visitant de distinta manera en funció de la seua programació. Vols que un robot humanoide et salude? O preferixes veure-li ballar? Esta és la teua oportunitat.
Més que un instrument musical: El Reactable
Este instrument musical electrònic permet que diverses persones compartisquen simultàniament el seu control, desplaçant i girant objectes sobre la taula lluminosa. D'una forma molt intuïtiva i sense necessitat de tenir coneixements musicals previs, el Reactable permet generar i combinar sons realitzant creacions musicals pròpies: la revolució tecnològica aplicada a l'art!
Un repte per a la teua ment
El cervell humà funciona bàsicament amb energia bio-químic-elèctrica. La diferència de potencial elèctric que manegen les nostres neurones és molt xicoteta (es mesura en mil·livolts) i, tot i això, és suficient per a processar, manejar i distribuir quantitats enormes d'informació i generar múltiples respostes. Una cinta cenyida al cap arreplega les ones cerebrals de tipus Alpha, que produïxen estats de relaxació passiva, relaxació muscular i pensament «en blanc» i les ones Theta, que produïxen estats de meditació profunda, situacions de gran calma i relaxació. Entre dos contrincants, guanya la partida qui té el cervell en la fase més relaxada. Comença el joc!
Un joc d'escales
L'univers de la nanotecnologia és immens igual que les seues possibilitats d'aplicació, però és en el camp de la medicina on la seua utilització cobra major sentit. S'està treballant, per exemple, a introduir nanopartícules en el cos que detecten l'existència de cèl·lules tumorals. Per mitjà d'una pantalla multitàctil et donem l'oportunitat de fer un viatge cap al nanomundo, aniràs fent zoom en objectes quotidians fins a arribar a increïbles escales nanoscòpiques.
Mirada tecnològica, les quatre tecnologies cooperen
Les tecnologies convergents les trobem en tots els llocs, ens faciliten la vida, ens ajuden en el treball, ens observen. En esta obra estan presents les quatre tecnologies. Un potent ordinador que realitza milers de complexos càlculs geomètrics per segon, un sistema de visió tridimensional que arreplega imatges per mitjà de dos càmeres de vídeo i intel·ligència artificial per a la detecció de rostres són els responsables de buscar i seguir a qualsevol espectador de la sala amb precisió. El visitant ha de situar-se davant del panell d'ulls i observar com detecta el seu rostre emmarcant-lo en un quadre verd. El sistema selecciona aleatòriament a un visitant. Si ets enquadrat per un marc roig, tots els ulls seguiran el teu moviment.
Tots els mòduls que es poden veure en esta exposició s'han realitzat amb ajuda de les tecnologies convergents. Esta convergència tecnològica, amb sòlida base científica, no acaba ací sinó que a poc a poc es podran anar descobrint infinites aplicacions més en la nostra vida.
Un singular espai expositiu, Tecnorrevolució
Tecnorrevolució és una nova forma d'arribar a les persones. Es tracta d'un espai que posa a l'abast de tots els públics les exposicions itinerants de caràcter divulgatiu per a estimular el coneixement i crear llocs de trobada; és una nova aposta de l'Obra Social «la Caixa» per a promoure els temes socials, científics i culturals.
L'exposició, instal·lada en l'exterior per a aconseguir una connexió més directa i enriquidora amb els ciutadans, podrà visitar-se en horari de 9.30 a 13.30 i de 16.00 a 21.00 hores, de dilluns a divendres; i d'11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores, dissabtes i diumenges.
D'altra banda, en el marc d’aquesta exposició itinerant s’ofereixen visites guiades gratuïtes, entre setmana, dirigides a centres escolars, associacions i entitats socioculturals. Per a poder participar és indispensable concertar dia i hora trucant al número de telèfon 902 906 666. A més a més, de dilluns a divendres a les 19.00 hores, i els caps de setmana a les 12.30 i a les 19.00 hores, hi haurà visites comentades per a públic general. En aquest últim cas, no és necessària reserva prèvia.