elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El ple dóna llum verda al nou model urbanístic

El ple dóna llum verda al nou model urbanístic
    MÁS FOTOS
    El ple dóna llum verda al nou model urbanístic  - (foto 2)
    El ple dóna llum verda al nou model urbanístic  - (foto 3)
    El ple dóna llum verda al nou model urbanístic  - (foto 4)
    El ple dóna llum verda al nou model urbanístic  - (foto 5)

    El compte arrere perquè Castelló torne a disposar d'un Pla General que ordene urbanísticament el territori ha començat. El ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat avui en sessió extraordinària la versió preliminar del Pla General Estructural, un acord amb el qual arranca una complexa tramitació que conclourà amb l'aprovació definitiva d'un nou Pla General. “Les ciutats són espais de vida. Cadascuna en la seua dimensió, amb els seus conflictes, els seus desafiaments i les seues oportunitats”. Així ha començat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la seua exposició sobre el Pla General Estructural i ha qualificat de “dia històric” perquè el pas que es dóna en aquest ple “suposa un abans i un després al Castelló que coneixem”.

    L'alcaldessa ha destacat que Castelló recuperarà “el marc legal que estableix el desenvolupament de la ciutat, la seguretat jurídica i la voluntat de futur que va perdre en 2008”, en referència a la sentència del Tribunal Suprem que va anul·lar l'aprovació de l'anterior Pla General, sentència ratificada l'any 2012. Marque ha recordat que “la resistència irresponsable al compliment de les decisions de la Justícia” és la que avui fa que se sotmeta a votació aquest nou planejament urbanístic.

    Amparo Marco ha asegurat que “el nou model urbanístic aposta per la regeneració urbana, per retornar espais a la ciutadania, per incorporar la perspectiva de gènere, per la mobilitat sostenible i per garantir el dret a l'accés a un habitatge”. A més, la primera edil ha destacat el paper rellevant en l'ordenació del territori que juga la infraestructura verda, una xarxa d'espais de major valor ambiental, cultural i paisatgístic i els corredors ecològics i connectors funcionals que els uneixen que suposa un 70% del territori. També ha subratllat l'aposta per “millorar la qualitat dels espais urbans i del terme municipal en el seu conjunt, que es tradueix a triplicar la superfície de sòl protegit o reduir un 70% l'urbanitzable”.

    El Pla General Estructural, el document de planificació que al costat del Pla d'Ordenació Detallada integren el Pla General, defineix el model territorial i urbanístic del terme municipal en el seu conjunt, classifica i qualifica el sòl, vertebra el seu desenvolupament a través de la denominada infraestructura verda i traça la xarxa primària d'infraestructures, serveis, dotacions i equipaments públics amb vocació de ciutat. El PGE qualifica com a sòl no urbanitzable protegit el 48% del territori (5.354,59 hectàrees); com no urbanitzable comú el 23% (2.651,57 hectàrees) mentre que el sòl urbanitzable (530,08 hectàrees) i l'urbà (2.669,54 hectàrees) sumen el 29% del terme municipal. Aquesta proposta s'adapta a l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana (2011) i al Document de Referència (2014), que són dues de les normatives de rang superior a les quals està supeditat el nou planejament.

    Finalment, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reiterat la seua trucada al consens a la resta de forces polítiques afirmant que “estem davant un projecte de ciutat, que supera els límits d'aquesta legislatura i dels partits polítics”.

    Processos de participació ciutadana

    El regidor d'Ordenació del Territori i portaveu del Grup Municipal Socialista, Rafa Simó, ha subratllat a més la importància dels dos processos participatius ciutadans previs, els fòrums d'urbanisme Segle XXI i el #*CastellóCiutatViva que va permetre acostar el nou planejament als barris de la ciutat a través de 17 reunions. “Es tracta, per tant, del Pla General més democratitzat que mai ha tingut aquesta ciutat, amb la complexitat, expectatives i polèmiques que açò suposa”.

    Simó ha centrat la seua intervenció en la Marjaleria. “El Pla Especial de la Marjaleria aprovat en 2006, en plena bambolla immobiliària, fa temps que manca de sentit. La seua execució és simplement impossible, com el temps ha demostrat: de 91 PAIs que es proposaven, no s'ha executat cap en onze anys”, ha exposat el regidor d'Ordenació del Territori, qui ha advertit que el Document de Referència ja apuntava que calia revisar aquest plantejament amb una afirmació que no deixa lloc a dubtes: “S'opta per deixar aquest àmbit al marge de l'elaboració de la revisió del Pla General com si no incidira la seua existència en la planificació de la resta del terme municipal i açò no és correcte”.

    Simó ha sostingut que “perquè el Document de Referència així ho indica, per convicció i per responsabilitat, proposem un nou planejament urbanístic en la Marjaleria”, però ha advertit que “no tenim una vareta màgica que puga solucionar immediatament tots els problemes de la Marjaleria perquè s'han fet moltes coses mal durant molts anys”. Segons ha exposat l'edil, el Pla General Estructural avui aprovat en la seua versió inicial marca tres objectius bàsics en la Marjaleria: “Disminuir l'impacte negatiu en el territori, contenir al mínim possible els nous creixements i “regularitzar, millorar i dignificar les edificacions actuals amb urbanitzacions blanes en sòls urbans i plans especials de minimització d'impactes en sòls no urbanitzables que permeten disposar de serveis bàsics, sempre dins de la legalitat”.

    “Aquesta nova ordenació proposada en el Pla General Estructural elimina la creació d'expectatives irreals, aparca definitivament l'especulació urbanística i projecta un model de ciutat compacta i molt més amable amb les persones. I la Marjaleria representa el canvi de paradigma en el model urbanístic que volem per a Castelló en els pròxims anys”, ha defensat l’edil.

    Adéu a l'especulació

    El portaveu del Grup Municipal de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat en la seua exposició que “el primer punt del Pacte del Grau, en l'apartat d'Urbanisme és molt clar: hem vingut a bandejar l'anterior model. Un model que, basat en les expectatives de l'especulació urbanística, feia negoci a força de crear una bambolla”.

    Garcia ha afirmat que “per fi, avui diem adéu a l'especulació urbanística, adéu a la degradació del territori, i donem la benvinguda al creixement cohesionat, a la protecció del nostre entorn i al creixement industrial realista i ordenat”.

    A més, ha continuat el regidor, “el PP ja ens va ensenyar el seu model de ciutat i allà on els poders públics havien d'impedir l'especulació, ells van preferir deixar-se enlluernar pels diners fàcils i les obres faraòniques”.

    I ha conclòs afirmat que “aquest govern es preocuparà ara de teixir a poc a poc la ciutat, cohesionant-la, i aconseguint una eficiència en l'ús del sòl, i en la gestió dels serveis públics i dels recursos, que algú hauria d'haver ensenyat al PP que són limitats”.

    Subir