elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat unificarà els sistemes informàtics perquè els pacients compten amb una sola història clínica

Sanitat unificarà els sistemes informàtics perquè els pacients compten amb una sola història clínica
  • El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, assenyala que la puntuació del valencià, com a mèrit, serà inferior a la del doctorat

MÉS FOTOS
Sanitat unificarà els sistemes informàtics perquè els pacients compten amb una sola història clínica - (foto 2)

La Conselleria de Sanitat unificarà els sistemes informàtics de tota la Comunitat perquè els pacients compten amb una única història clínica que es puga consultar des de qualsevol centre sanitari. Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una conferència organitzada pel Fòrum Alacant del Club Informació sota el títol ‘El repte d'aconseguir una Sanitat d'excel·lència' a la qual ha assistit el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Sobre aquest tema, Gómez ha detallat que s'instaurarà esta història clínica informàtica “per a tots els hospitals” amb la unificació dels sistemes informàtics, i perquè, per exemple, “el pacient que tinga la seua història clínica a Orihuela puga anar a l'Hospital Clínic de València i se li puga tractar”. D'esta manera, es pretén evitar situacions com les actuals: “Ara, unes analítiques de Sant Joan no es poden veure a Dénia”, ha lamentat el conseller.

En la seua intervenció, Gómez també ha subratllat que avança el procés de descentralització dels CICU, per la qual cosa es complix amb la promesa del president Carlos Mazón que els CICU tornarien a Alacant i Castelló. Sobre aquest tema, el conseller ha concretat que el pròxim 5 de febrer finalitza el termini d'exposició pública del decret que permetrà este canvi i al voltant del mes de març s'aprovarà en el Ple del Consell.

“Dels actuals 109 professionals del CICU volem arribar a 150”, ha concretat el titular de Sanitat, per a subratllar que la intenció de la Conselleria “no és descentralitzar sense més, sinó millorar”. Per a això, s'ha previst un pressupost de 2 milions d'euros i, a Alacant, s'incrementarà la plantilla fins als 12 metges i fins als 15 locutors. Així mateix, s'ha previst un equip d'infermeria amb 6 professionals que s'encarregaran de respondre a consultes sanitàries i de revisar i coordinar determinats tipus d'urgències.

Selecció dels millors professionals

Sobre els professionals, Marciano Gómez ha insistit que, en els centres sanitaris valencians, “volem als millors més enllà de l'idioma que parlen o del número que ocupen en la llista d'ocupació”; d'aquí ve que es vaja a modificar el decret de selecció i provisió “per a triar als professionals sobre la base de la seua capacitació, ha explicat.

Sobre aquest tema, ha detallat que la puntuació del valencià, “com a mèrit, serà inferior a la d'un doctorat”; ja que, fins ara, “era a l'inrevés”. “Amb la salut no es juga i, per a això, cal contractar el millor en el seu”, ha emfatitzat.

El conseller també ha descrit algunes actuacions per a descongestionar els centres de salut. Ha recordat la creació d'una direcció general amb pressupost propi, d'uns 700 milions d'euros, l'aposta per prestigiar als professionals o la seua jerarquització perquè ocupen posats de cap de servici o de secció a través d'oposició.

Precisament, Marciano Gómez ha avançat que es posarà en marxa pròximament el decret d'estructura de funcionament de l'Atenció Primària que “posarà negre sobre blanc quins seran els protocols i les accions de cadascuna de les categories professionals que treballen en Atenció Primària”. Així mateix, ha anunciat la creació d'una nova categoria professional, denominada auxiliar sanitari, de tal forma que els professionals de taulell “tinguen coneixement sanitari i puguen agilitzar l'assistència”.

També considera “imprescindible” reorganitzar el model de citació en els centres de salut perquè, en l'actualitat, “es mescla l'app amb la cita telefònica i hi ha unes certes disfuncions”. Tot això busca aconseguir que els pacients puguen comptar amb una cita amb el seu metge de família en un termini de 72 hores.

Impuls a les infraestructures sanitàries

Sobre les infraestructures sanitàries, el titular de Sanitat ha assenyalat que, en primer lloc, “estem resolent el caos que ens va deixar l'anterior Administració, amb la construcció de grans infraestructures en les quals s'ha arribat a fregar la paralització de l'obra, per la qual cosa la primera labor és posar en ordre la reforma de l'hospital d'Elx, el de Sant Joan, i a Ontinyent fer quiròfans”. “Construirem el nou edifici d'Isabial, seguir amb la remodelació i ampliació de l'hospital de la Vila Joiosa, i farem els centres de salut de Rincón de Loix, Travalón, Garbinet, Condomina i PAU 2, entre altres”.

El conseller també ha apuntat que s'ha dissenyat “una política de fidelització dels MIR”, per la qual cosa l'any vinent el pressupost incorporarà oferir un contracte de tres anys a tots els MIR que finalitzen la residència.

Finalment, Marciano Gómez ha informat que el nombre de valencians que s'han vacunat contra la grip en les tres províncies de la Comunitat ja supera el de tota la campanya del passat any, amb més d'1.130.000 enfront de les 1.090.000 totals de la campanya anterior.

Per este motiu, ha volgut expressar el seu agraïment a tots els ciutadans que van acudir a vacunar-se quan es va obrir la possibilitat de fer-ho sense cita prèvia, i la quantitat de la qual supera els 137.000 en tota la Comunitat.

Pujar