elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ares dels Oms reivindica els territoris rurals com a espai de divulgació científica i mediambiental, aquest dissabte en una jornada

    El projecte de divulgació i formació científica i mediambiental Big History d’Ares dels Oms organitza aquest dissabte, 11 de maig, la jornada “La divulgació de la ciència des dels territoris rurals”, en què 18 especialistes tractaran els orígens de l’univers, les plantes, el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic, les energies renovables, la igualtat de gènere o la digitalització, entre altres assumptes. La trobada, que tindrà lloc entre les 10 i les 18.30 hores a l’edifici del Big History, està organitzada per la Universitat de València (UV) i l’Ajuntament d’Ares dels Oms.

    Ares dels Oms, el poble més interior de la comarca dels Serrans en el límit amb Aragó i Castella-la Manxa, desenvolupa el seu territori amb bases sòlides i de forma sostenible a través de la col·laboració amb diferents ens públics. L’any 2013 va nàixer el centre Big History per a conscienciar, sensibilitzar i formar des d’una perspectiva pràctica i lúdica respecte a la importància de la ciència per al desenvolupament sostenible i l’atracció del talent. Big History també és part de la xarxa internacional de divulgació Open Science Centers, especialitzada en el desenvolupament de comunitats locals mitjançant les oportunitats que ofereix la ciència i la tecnologia.

    La jornada d’aquest dissabte arranca amb la intervenció de l’alcalde d’Ares dels Oms, Rafael Giménez; la de Joaquín Martín, director del Centre Big History i professor del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la UV; i també amb la de María Dolores Pitarch, delegada de la rectora de la UV per al territori a través del programa UniSocietat.

    Organitzada en dos blocs (“D’on venim: la Big History” el primer, i “A on anem: els grans reptes del futur”), s’hi tractaran assumptes relatius a gestió de l’aigua, botànica, zoologia i paleontologia, igualtat de gènere, salut i benestar, ciència oberta o astronomia, entre altres. El programa complet es pot consultar ací.

    Les accions, els tallers, les xarrades, les jornades, les exposicions o els cursos sobre temes d’interès social del centre Big History han comptat amb la col·laboració de la Mancomunitat de l’Alt Túria, la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i el govern d’Espanya, a més d’empreses, associacions i organitzacions de la societat civil. En aquesta jornada, professorat de la UV es farà càrrec de les xarrades divulgatives.

    Entre altres intervencions, hi haurà aquestes: “Desenvolupament sostenible” (María Dolores Pitarch, catedràtica de Geografia Humana), “Els orígens de l’univers” (José Carlos Guirado, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica), “L’ésser humà” (Paula Jardón, professora de Didàctica de les Ciències Socials), “Governança democràtica” (Jorge Hermosilla, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional), “Energies renovables” (Vicente Martínez, catedràtic d’Enginyeria Química), “Digitalització i intel·ligència artificial” (Silvia Rueda, professora de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial) i “Igualtat de gènere” (Ana Sales, professora de Treball Social i Serveis Socials).

    Projecte Big History

    Amb el projecte Big History, a més del procés de reflexió sobre la situació, les debilitats i fortaleses d’Ares dels Oms, també s’aposta per l’impuls de la cultura, la història i la formació. Així, s’ha consolidat l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, situat a la mola de Santa Catalina, el jaciment ibèric “castell de la Mola” (un poblat fortificat datat entre els segles xii i vi aC) i el jardí etnobotànic de plantes medicinals i útils, que ofereix una col·lecció de plantes autòctones d’ús medicinal, culinari, ornamental i tradicional.

    La jornada d’aquest dissabte és part del Pla anual d’activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECyT). L’acció també inclou l’enregistrament de 30 microvídeos d’Ares dels Oms (d’un màxim de 2 minuts) sobre temàtiques relacionades amb astronomia, geologia, botànica, paleontologia, arqueologia, història o enginyeria, entre altres. També es publicarà un llibre resum amb totes les intervencions que hi ha hagut al llarg de la jornada.

    Pujar