elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Picassent mostra objectes de la propaganda franquista en l'exposició “Prietas las filas”

Picassent mostra objectes de la propaganda franquista en l'exposició “Prietas las filas”
  • Estarà oberta fins al 4 de juny gràcies a la cessió de l’Etno

MÉS FOTOS
Picassent mostra objectes de la propaganda franquista en l'exposició “Prietas las filas” - (foto 2)

L’Etno, el Museu Valencià d'Etnologia pertanyent a la Diputació de València, ha cedit a l'ajuntament de Picassent l'exposició Prietas las filas, vida quotidiana i franquisme, que va ser inaugurada este dijous i que estarà disponible per a visitar a la Casa de Cultura del municipi fins al pròxim 4 de juny.

Com va indicar l'alcaldessa de Picassent, Conxa García, en l'acte inaugural “l'exposició és molt oportuna perquè 50 anys després de la mort del dictador Franco este país continua tenint mirades a vegades diferents, massa vegades creuades i altres directament cegues sobre el que va significar el franquisme, sobretot tenint en compte que aproximadament el 75% de la població de Picassent no ha viscut ni un sol dia durant el franquisme”. En este context “que un museu, que un treball cultural i antropològic, mostre un poc del que representava un estat dictatorial és una iniciativa oportuna i necessària”, va afegir l'alcaldessa.

En esta exposició s'aborda el franquisme com a règim polític i com a ideologia, amb la intenció d'analitzar els mecanismes d'adoctrinament, la política de propaganda i la construcció d'un sentiment i una memòria nacional nova, basada en els tres pilars del règim: la Falange, l'exèrcit i la religió.

Els protagonistes de l'exposició són els objectes que ens permeten analitzar l'omnipresència dels símbols i les consignes d'un règim totalitari, nascut d'un colp d'estat, en la vida quotidiana, en l'educació a les escoles o en els rols de gènere en l'àmbit privat i públic. La cultura material del franquisme es va convertir en un exemple paradigmàtic de les polítiques d'adoctrinament, censura i repressió que van caracteritzar la gran maquinària que el règim militar franquista va instaurar a Espanya.

L'objectiu principal de la mostra és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conèixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent per a legitimar-se.

A més, l'exposició s'aprofitarà per a realitzar sessions especials de visita i xarrades per als diferents centres escolars del municipi, que comptarà amb la col·laboració dels comissaris de la mostra José María Candela i Andrea Moreno.

 

Pujar