elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Vicepresidència Primera del Consell se suma a la tradició de les Creus de Maig

La Vicepresidència Primera del Consell se suma a la tradició de les Creus de Maig
  • Esta és la primera vegada que este edifici de la Generalitat conté una creu floral, una tradició amb gran arrelament a la ciutat de València

MÉS FOTOS
La Vicepresidència Primera del Consell se suma a la tradició de les Creus de Maig - (foto 2)
La Vicepresidència Primera del Consell se suma a la tradició de les Creus de Maig - (foto 3)

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport se suma a la tradició de les Creus de Maig i instal·la per primera vegada un d’estos monuments florals al pati gòtic del palau dels Català de Valeriola, seu de la Vicepresidència Primera, situat a la plaça de Nules, 2 de València.

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha destacat que des del seu departament es vol “reivindicar la nostra cultural pròpia valenciana, recuperant tradicions centenàries que formen part de la identitat i del patrimoni cultural valencià i que, en els últims anys, havien patit un retrocés”.

En este sentit, Barrera ha destacat que la Creu de Maig “és una d’estes tradicions que volem impulsar com a part i símbol de la nostra cultura pròpia que compta amb una gran tradició a la ciutat de València, però també en altres localitats de la Comunitat Valenciana. Una cultura popular de la qual ens sentim orgullosos”. Així mateix, ha reivindicat “les arrels cristianes de les nostres festes i tradicions com a part de la nostra personalitat i senyals d’identitat”.

Per això, enguany des de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport “ens volem sumar a esta tradició amb una creu de maig instal·lada al pati del palau dels Català de Valeriola, seu de la nostra vicepresidència, que és, a més, un magnífic exemple de la rica arquitectura gòtica de la nostra ciutat”.

La festa de la Creu de Maig és una al·legoria de la troballa a Jerusalem de la Santa Creu, atribuïda segons la tradició a Santa Elena, mare de l’emperador Constantí, tres-cents anys després de la crucifixió de Jesús, durant el mes de maig.

Dos mil·lennis després, la Creu de Maig se celebra en diferents ciutats tant a la Comunitat Valenciana com, sobretot, a Andalusia, amb Granada i Còrdova com a ciutats més destacades en este art.

En el cas de la ciutat de València, esta tradició és promoguda principalment a través de les comissions falleres així com per germanors, parròquies o associacions culturals i veïnals, que contribuïxen així a preservar esta festivitat.

Cal destacar que este 2024 s’ha produït un notable increment del nombre de creus de maig que participen en el concurs organitzat per l’associació Lo Rat Penat, amb més de 85 en tota la ciutat, a les quals se sumen les promogudes des de les principals institucions.

Pujar