elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Kiko García: “Aquest 2023 el recorregut de la Vuelta és un dels més espectaculars i durs”

Kiko García
Kiko García
  • Entrevista al director tècnic de la Volta a Espanya, que enguany recorre la província de Castelló

La Volta Ciclista a Espanya tornarà a recórrer la província de Castelló, aquest 30 i 31 d'agost, amb dues etapes, una de Morella a Borriana amb 186 quilòmetres i una altra que arrancarà a la Vall d'Uixó i acabarà en el pic turolense de Javalambre.

El castellonenc Kiko García, (Borriana 1968) ve organitzant La Volta des de l'any 2015 com a director tècnic de la competició i creu que enguany “el recorregut i la participació és un còctel perfecte perquè tot siga espectacular”.


En elperiodic.com entrevistem a García, que ens explica com s'ha plantejat enguany la 78a edició d'aquesta competició i què suposa per als municipis pels quals passa.

La Volta torna a la província de Castelló i a la teua Borriana natal, què aporta el seu pas?

Primer és un gran atractiu a nivell esportiu. La Volta és una de ‘les tres grans’ del ciclisme juntament amb el Tour i el Gir, que es componen de 21 etapes, en tres setmanes i venen els millors corredors del món.

Però també és un dels grans esdeveniments a nivell mundial i té una part de promoció turística, perquè el ciclisme és una plataforma perfecta per a mostrar les comunitats, ciutats i fins i tot els pobles d'un país.

Les imatges de televisió arriben a quasi 200 països i això suposa posar en el mapa unes certes poblacions i províncies. És una promoció perfecta: L'acumulat d'audiència durant les tres setmanes pot estar entorn dels 400 milions de persones.

Este any a Borriana s'han disputat diverses competicions, com la Volta a la Comunitat Valenciana, tant la masculina com la de Fémines, la ciclodeportiva Yuocanyolé i ara La Volta, que torna a acabar una etapa a la ciutat després de 30 anys. Això pot tornar a revitalitzar la cultura ciclista a Borriana?

La societat a vegades es mou per tendències i modes, però el ciclisme sempre té una base fidel i una quantitat de practicants que es pot comprovar fàcilment en les carreteres.

Sí que és veritat que a Borriana feia falta revitalitzar-ho i una de les coses bones que va tindre la pandèmia, si és que va tindre alguna bona, va anar que la gent s'adonara de la importància de la pràctica esportiva i d'estar a l'aire lliure.

Això ha fet que molta gent s'unisca al ciclisme i hi ha hagut un boom en la venda de bicicletes. Tot això ha revitalitzat tant esport d'elit com el cicloturista.

Com es dissenya el recorregut d'una Volta?

Aquesta és la la parteix més complicada, perquè són 21 etapes i cal començar el puzle pel principi, a la ciutat d'inici que és Barcelona i cal acabar-la a Madrid.

Depenent de cap a on volem orientar La Volta o si busquem un perfil concret d'etapes muntanyenques, cal fer encaixos perquè quadre tot.

Enguany jo crec que el recorregut és un dels més espectaculars que hem tingut en els últims anys a nivell de paisatge i de duresa.

Passem per ports mítics com el Tourmalet a França tornem a Andorra després d'alguns anys, tenim diverses etapes en la Comunitat Valenciana i etapa i mitja a la província de Castelló. Es toquen molts territoris amb molt d'atractiu i amb molta afició ciclista.

Em sembla molt atractiu i molt dur, crec és una de les Voltes més dures que hem fet i sembla que a més la participació acompanyarà perquè ha confirmat Vingegaard, l'últim guanyador del Tour; el campió del món i el vigent guanyador de la Volta de 2022 Evenepoel; Roglic, que acaba de guanyar el Giro i les figures guanyadores Enric Mas o Juan Ayuso, joves i emergents.

El recorregut i la participació que hi haurà és un còctel perfecte perquè tot siga espectacular, però al final tot depén dels ciclistes.

I sobre les etapes a Castelló, com les descriuries?

La primera, que comença a Morella, paisatgísticament em sembla molt fanfarrona, perquè travessem de nord a sud la província per l'interior i l'última part recorre la Serra d’Espadà, que és una joia per la qual isc molt amb la bici.

A més, sembla que podrem estrenar el port de la Ibola, que s'està asfaltant ara. De fet crec que aqueix port de segona categoria pot ser el punt clau de l'etapa per a veure si a la platja de Borriana arribarà l'escamot compacte al sprint o poden produir-se alguns atacs i diferències que trenquen l'escamot.

Què es té en compte per a dissenyar una etapa com aquesta?

En les 21 etapes que componen La Volta cal buscar una mica de tot, perquè no que siguen les 21 etapes de muntanya, ni de ‘sprint’ ni contrarellotge.

La dificultat ve perquè cadascuna de les províncies vol tindre l'etapa més dura, i has d'explicar-los que a vegades no pot ser.

A Castelló hi ha hagut anys que hem arribat al Mes de la Costa a Llucena, on hi ha hagut etapes molt dures, i enguany tocarà una etapa una mica més fàcil, amb una arribada totalment plana però espectacular a la platja de Borriana

No obstant això, l'endemà eixim de la Vall d'Uixó i ja és una etapa de muntanya, que acaba en l'observatori astrofísic de Javalambre i passant per diversos ports de muntanya, per la qual cosa serà una de les etapes decisives de cara a la classificació general.

Ha d'haver-hi una mica de tot i a vegades les etapes que poden semblar més fàcils resulten ser les més atractives, perquè es produeix una gran batalla, així que esperem que les dues etapes de Castelló siguen molt boniques i que l'afició les puga gaudir a la vora de la carretera.


Et veiem dins del cotxe roig durant les carreres. Com es viu una etapa des de dins?

És molt emocionant i es viuen coses increïbles, sobretot a la velocitat a la qual baixen i el risc. A vegades es produeix per davant la carrera de ciclistes i per darrere una altra carrera de cotxes perquè hi ha una baralla entre els equips.

La veritat és que a nosaltres, que portem tota la vida fent això, ja no ens sembla tan especial però qualsevol convidat que ha tingut la sort de viure l'etapa des de dins queda molt sorprés amb el que veu.

Jo tinc molta amistat amb el pilot Nani Roma, guanyador en motos i amb cotxe del Dakar, que sap el que és saltar dunes a 150 per hora i quan va baixar del cotxe en acabar una etapa de muntanya ens va dir: “Esteu completament bojos”. I això t'ho diu un oncle que és capaç d'anar per l'arena a quasi 200 per hora.

Per desgràcia de tant en tant també hi ha caigudes que no són agradables i també les veus en primera fila, però fem tot el possible per a evitar-ho i prioritzem la seguretat.

El nostre cotxe és el que va just darrere de l'escamot, amb el president i el jutge principal. Dirigim el trànsit de la carrera, deixem passar les motos dels fotògrafs o permetem que els cotxes d'equip vagen cap a l'escapada o no. Som una mica els que posem ordre a tots els vehicles que componen la caravana de la Volta.

Amb quanta antelació s'ha d'organitzar una Volta?
Ja hem començat amb algunes etapes de l'any que ve, amb més d'un any d'antelació i anem dissenyant opcions d'etapes per al futur.

Després cadascuna de les etapes de l'any la revisem com a mínim tres vegades perquè a vegades veuràs una carretera i està bé i quan tornes després de l'hivern hi ha hagut un despreniment o s'ha desbaratat per les pluges i cal fer obres o canviar el recorregut

Fins i tot a vegades tornes al lloc i t'han posat una rotonda on no n'hi havia.

Un any electoral com aquest afecta a l'organització?

Sí, perquè hi ha molts canvis i la gent amb la qual parlaves fins al mes de maig ja no està, per la qual cosa ara hem de tornar a començar pràcticament de zero a explicar la carrera als nous equips de govern.

Tenim assumit que és així cada quatre anys i forma part del treball i a vegades es retarda tot un pelín tot, encara que en un 99% dels casos estan súper bolcats i encantats i comprenen que el que es va acordar s'ha de respectar.

Recordes algun any especialment complicat d'organitzar?

Sens dubte va ser el 2020 perquè estàvem en plena pandèmia. Així i tot, el ciclisme va ser un dels pocs esports que va aconseguir salvar la temporada, del que estem molt orgullosos perquè van haver de posar-se d'acord totes les famílies del ciclisme per a moure totes les competicions en el temps.

La Volta al final l'acabem al novembre i això tenia un risc a nivell meteorològic i estant en pandèmia, on cadascuna de les comunitats es regia per unes normes concretes.

Era complicat, perquè arribàvem a llocs on l'hostaleria tancava a les deu de la nit i va caldre fer excepcions i demanar permisos especials. Cal pensar que La Volta és com un circ itinerant que mou entre 2.000 i 2.500 persones tots els dies.

Fins i tot hi havia comunitats on la situació era límit i es plantejaven nous confinaments i es van haver d'anul·lar carreres. De fet, l'etapa d'aquest any del Tourmalet és una etapa que teníem pensada en el 2020 i que no es va poder fer perquè els francesos no permetien el pas a la frontera.

Ara encara que seguim amb algun protocol covid, almenys el gran públic pot gaudir de la carrera i esperem que tot quede en l'oblit.

Supose que també esteu pendents del factor de la meteorologia

Sí, quan venim ací a la fi d'agost ens preocupen molt les tempestes que es formen a la vesprada, però també entenem que forma part de l'esport i del ciclisme que ploga, neva i faça calor. També tenim protocols climàtics per a adaptar l'etapa en casos extrems, però esperem que no siga així.

Comentes que les etapes passen enguany per zones per les quals ixes a rodar. Quan fas una eixida per la província, quines són les teues zones preferides?

Jo soc un practicant de l'especialitat del gravel, que és com una bici de carretera però més preparada per a anar per camins de terra, sense arribar a ser una moutain bike.

Això em permet fugir una mica del trànsit, que m'espanta, i vas molt més tranquil pels camins i et permet descobrir paisatges increïbles.

La gent es va a l'altra punta del planeta quan ací cerquita tenim coses increïbles, des dels aiguamolls de la platja d'Almenara fins a la Serra d'Espadán, tota la zona de Benlloch i Cabanes, que m'encanta, o Atzeneta del Maestrat, un territori per a descurbrir nous camins entre pins.

El que té de bo la província és que tenim un munt d'opcions i el que vol pla el té i el que vol fer muntanya la té també, perquè tenim tot tipus de terrenys i som uns privilegiats.

 

Pujar