elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament d’Alcoi crea una guia didàctica dedicada a La Sarga

L’Ajuntament d’Alcoi crea una guia didàctica dedicada a La Sarga
  • Hi ha una per a l’alumnat de Primària i una altra per al de Secundària

  • El diumenge per celebrar el Dia Internacional dels Museus, a més de les visites guiades, hi haurà tallers als quals es pot fer inscripció prèvia

L’Ajuntament d’Alcoi ha creat a través del Museu Arqueològic Camilo Visedo, una guia didàctica sobre La Sarga que intenta donar a conéixer, difondre i divulgar l’origen i el desenvolupament de les manifestacions artístiques rupestres de la Prehistòria a través de les pintures de La Sarga que van ser declarades per l’Assemblea General de la Unesco, Patrimoni de la Humanitat, el 19 de desembre de 1998. En aquesta declaració es van incloure la totalitat de les manifestacions d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica.

«Entenem que un dels pilars fonamentals del nostre treball, juntament amb la investigació, la protecció i la conservació, és també la difusió del patrimoni arqueològic i, per tant, considerem que aquesta va unida a l’educació com a instrument bàsic de sensibilització de la protecció del nostre patrimoni», explica el regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis.

Han fet dues guies, una s’ha adaptat a l’alumnat de Primària, destinada a l’alumnat de Segon i Tercer Cicle de Primària i l’altra per a l’alumnat del primer cicle de l’Etapa de Secundària.

La guia s’estructura en dues parts ben diferenciades. Pel que fa a la de Primària, en la primera part, es presenten les principals característiques de l’art rupestre i la identificació dels motius, així com les seues composicions i escenes més comunes. A continuació, es fa un xicotet repàs de l’Art Paleolític i la presentació dels diferents arts postpaleolítics que podem trobar a La Sarga. Pel que fa a la primera part de la Guia de Secundària, presenten les principals característiques de l’art paleolític, i les diferències entre aquest i l'art llevantí postpaleolític, així com el coneixement dels diferents suports que s’han fet servir al llarg de la Prehistòria.

En la segona de les dues guies, a partir dels coneixements assolits, es dona a conéixer adaptat a cada nivell, a través de les pintures de La Sarga, les principals característiques de l’Art Macroesquemàtic, Esquemàtic i Llevantí, propis de la Prehistòria recent; així com la vida quotidiana d’aquelles comunitats neolítiques que van viure en aquestes terres i van plasmar als abrics les seues creences i el seu món simbòlic.

«Som conscients de la dificultat de l’alumnat per a comprendre aquestes manifestacions artístiques. Per tant, al llarg de tota la guia es proposen una sèrie de tasques i activitats adaptades a les noves metodologies d’aprenentatge, com ara el treball cooperatiu, la resolució de problemes o les rutines de pensament que complementarien la situació d'aprenentatge programada pel professorat de l’assignatura», destaca el personal tècnic que ha elaborat la guia.

Mitjançant aquesta guia didàctica l’alumnat observarà, investigarà i diferenciarà les manifestacions artístiques de la Prehistòria recent; amb la finalitat que siga partícip de conservar, respectar i defensar el patrimoni arqueològic i cultural.

Ací podeu descarregar les guies en valencià: Materials didàctics - Museu Arqueològic - Ajuntament d'Alcoi

VISITES I TALLERS A LA SARGA

Aquest cap de setmana tindrà lloc la celebració del Dia Internacional dels Museus i com cada diumenge hi haurà visites guiades gratuïtes a La Sarga, que es poden reservar a www.lasargareservas.com.

La novetat serà que de 10 a 14 hores hi haurà activitats, en concret un taller de pintura rupestre, un de ceràmica, un de collarets, a més de tir amb arc i el joc de cartes de memòria. Són activitats per a tota la família. Es recomana la reserva per una millor organització escrivint a museu@alcoi.org i en el telèfon del Museu: 965537144.

Pujar