elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els podòlegs aconsellen no passar directament de les botes a les manoletinas: quin és el motiu?

Els podòlegs aconsellen no passar directament de les botes a les manoletinas: quin és el motiu?
  • Els podòlegs també han assenyalat la importància de revisar en el calçat de l'any anterior si hi ha desgast en les soles o enfonsaments en la plantilla

Amb l'augment de les temperatures i l'aproximació a l'estiu, arriba l'època de l'any en la qual comencem a destapar els peus i a utilitzar un calçat més fresc. Per este motiu, des de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Podologia de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) s'ha ressaltat la importància de realitzar una correcta transició del calçat d'hivern al de primavera o estiu per a evitar l'aparició de patologies relacionades amb això.

“La fasciïtis plantar, que és molt molesta i duradora, és una de les patologies més relacionades amb este tema. Si durant l'hivern s'ha emportat una mica de taló, encara que siga poc, hem d'intentar passar al calçat de primavera o d'estiu, que sol ser pla, de manera gradual. Canviar d'usar de manera habitual uns botins a unes manoletinas, és molt brusc per al peu. Per això, el recomanable és fer-ho de manera gradual”, ha indicat Jorge Escoto, podòleg i membre de la junta directiva de l'ICOPCV.

“Les soles molt fines obliguen el peu a absorbir els impactes contra el sòl directament i no oferixen un bon suport per a l'arc del peu ni per al taló, gran part d'elles són molt dures i no permeten la flexió en els dits. Si a això sumem, que venim d'estar acostumats a portar un calçat amb una sola més gruixuda que absorbix els impactes, el contrast és dur per al peu i el teixit plantar s'inflama provocant la fasciïtis”, ha continuat Jorge Escoto.

Des de l'ICOPCV també s'ha aconsellat que, en este moment de canvi de calçat, és interessant optar per models que porten una mica d'amortiment per a previndre que apareguen malalties. Això és especialment indicat per a persones que presenten antecedents de patologies prèvies com a esperons, neuromes o metatarsàlgies, i no porten tractament amb suports plantars.

“En relació als calcetins, també hem de tindre en compte que és la primera prenga que es troba en contacte amb el peu. Per tant, ha d'estar confeccionada amb materials que afavorisquen la transpiració del peu i no deixen la sensació d'estar humits contínuament, ja que això afavorirà la proliferació de fongs i bacteris. Altres característiques importants són que no tinguen costures, que posseïsquen reforços i que la disposició de les seues fibres, afavorisquen el retorn venós”, ha emfatitzat Jorge Escoto.

Altres recomanacions de l'ICOPCV per al canvi al calçat de primavera-estiu
Els podòlegs han destacat que si s'utilitzarà un calçat de l'any anterior cal revisar-lo per fora i per dins. D'esta manera es podrà valorar l'estat de desgast de la sola, tant en la zona del taló com l'avantpeu, i que no hi ha enfonsaments en la plantilla. Si això es dona, es poden reemplaçar les plantilles per a recuperar amortiment en les zones d'hiperpresión del peu.

Des de l'ICOPCV també s'ha ressaltat que els materials dels calçats de la temporada primavera-estiu han d'emmotlar-se al contorn del peu, sense provocar pressions, ni ferulizaciones, ja que amb la calor els peus i les cames tendixen a unflar-se per la pròpia dilatació venosa i el material amb el qual estan confeccionats el calçat ha de donar de si.

“Els pacients amb diabetis o amb problemes de retorn venós, han de tindre especial compte amb l'elecció dels materials per a evitar que poguera fer-los qualsevol tipus de laceració”, ha afegit el podòleg Jorge Escoto.

A més, des de l'ICOPCV s'ha assenyalat que un altre aspecte fonamental en esta època de l'any és realitzar una revisió amb un professional de la Podologia perquè avalue l'estat dels peus, la seua hidratació, elimine hiperqueratosis, realitze la quiropodia oportuna (talle i fresat apropiat de les ungles), descarte la presència de qualsevol tipus d'infecció com a papil·lomes que, pel seu llarg període d'incubació, moltes vegades passen desapercebuts fins que ja comencen a manifestar una certa clínica.

Des de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Podologia de la Comunitat Valenciana s'ha recordat que, per a garantir que estem en mans d'un professional de la Podologia i evitar ser víctimes de l'intrusisme, és a dir, ser tractats per supòsits professionals que manquen de la formació universitària que s'exigix per al desenvolupament d'esta branca sanitària, cal assegurar-se que la clínica on serem tractats disposa de número de registre sanitari i el podòleg està col·legiat.

 

Pujar