elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amparo Navarro destaca que la UA ‘vol ser pionera perquè la transformació digital no deixe a ningú arrere’

Amparo Navarro destaca que la UA ‘vol ser pionera perquè la transformació digital no deixe a ningú arrere’
  • La Universitat d’Alacant celebra una jornada amb motiu del Dia Mundial de l’Accessibilitat Web i Digital

MÉS FOTOS
Amparo Navarro destaca que la UA ‘vol ser pionera perquè la transformació digital no deixe a ningú arrere’ - (foto 2)
Amparo Navarro destaca que la UA ‘vol ser pionera perquè la transformació digital no deixe a ningú arrere’ - (foto 3)

 

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha destacat que la UA vol «ser pionera en la igualtat perquè la transformació digital arribe a tothom i perquè ningú es quede arrere per cap raó», en un moment com l’actual en el qual «hi ha una transformació digital imparable».

Amparo Navarro ha inaugurat aquest dijous la jornada amb motiu del Dia Mundial de l’Accessibilitat Web i Digital, acompanyada pel vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, i de l’equip de la unitat d’Accessibilitat Digital, i també de la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar.

Durant la seua intervenció, la rectora ha assenyalat que «avui dia els canvis tecnològics succeeixen de forma cada vegada més ràpida, per la qual cosa l’aposta per l’accessibilitat web i digital és encara més important».

Així doncs, ha advertit que «cal vigilar els biaixos per discapacitat, per desigualtat o intergeneracionalitat que pot generar la intel·ligència artificial». Precisament, per això, la UA «ha creat la Unitat d’Accessibilitat Digital, per això celebra aquest dia, per això forma professorat i PTGAS en aquests àmbits», amb la intenció de garantir l’accés digital a totes les persones, «independentment de la seua condició».

En aquest sentit, ha recordat que «1,3 milions de persones tenen discapacitat en el món i no poden quedar despenjades en l’àmbit laboral i educatiu i, al final, del món tal com el concebrem el pròxim segle».

Per part seua, el vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, ha insistit en el compromís de la Universitat d’Alacant amb l’accessibilitat digital i l’accessibilitat web i l’activitat que desenvolupa la unitat per a aconseguir garantir-la.

Balanç d’accessibilitat

Per part seua, els membres de la Unitat d’Accessibilitat de la UA, José María Fernández Gil i Cristina Palomares han exposat els resultats del treball de la Unitat d’Accessibilitat, entre els quals han destacat que la pàgina web de la UA ocupa el primer lloc de les pàgines d’administracions públiques més accessibles de tot l’Estat, segons l’Observatori d’Accessibilitat Web (OAW) del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha situat a la web de la Universitat d’Alacant.

Els dos han indicat que aquest èxit ha sigut possible «gràcies a la col·laboració entre la Unitat d’Accessibilitat Digital i el Servei d’Informàtica, amb l’ajuda de tots els gestors de continguts de totes les webs de la Universitat d’Alacant, que utilitzant l’aplicació CADUA (Comprovador d’Accessibilitat Digital de la UA) han aconseguit corregir els errors d’accessibilitat en milers de pàgines del gestor de continguts institucional».

A més, han destacat que des del febrer s’està implementant amb un nombre reduït d’usuaris una aplicació que subtitula vídeos i transcriu àudios amb una alta precisió gràcies a la intel·ligència artificial. Fins ara, ja estan subtitulats tots els vídeos de l’any 2024 del repositori institucional Vèrtex de la UA, generats la majoria d’aquests de manera automàtica sense que l’usuari hi haja de fer res.

Això inclou jornades, seminaris, presentacions i el més importants, materials docents del professorat. Fins ara, hi ha 2.000 vídeos amb subtítols i 1.400 hores subtitulades. Des del 16 de maig, dia de la jornada, l’aplicació ja està disponible per a tot el PDI i PTGAS de la Universitat d’Alacant en l’aplicació Accessibilitat d’UACloud .

Projecte HEDforALL

La Universitat d’Alacant també ha impartit formació en matèria d’accessibilitat digital i tecnologies accessibles en països com Cuba, Costa Rica, República Dominicana i Ruanda en projectes internacionals gestionats per l’Oficina de Gestió de Projectes Institucionals.

Entre tots els projectes internacionals, han subratllat el projecte HEDforALL, un projecte ERASMUS+ que té com a objectiu definir un conjunt de pràctiques de desenvolupament de material educatiu i metodologies d’Educació a Distància/e-Learning per a la implementació de l’educació digital en l’Educació Superior.

Al costat d’Universitat de Grècia, coordinadors del projecte, i Itàlia, s’han fet diverses investigacions sobre les necessitats i requisits dels estudiants amb discapacitat en educació superior.

Estem en la fase final del projecte, avaluant l’accessibilitat de diferents formats de materials impresos i digitals per a crear una guia de materials educatius accessibles i un repositori en línia amb exemples de tota mena de materials i formats.

A més, des de la UA s’està creant un curs pilot totalment accessible que servisca com a exemple d’un curs a distància que tinga en compte totes les necessitats d’estudiants amb discapacitat i de tots.

Pujar