XÀTIVA | URBANISMO E INFRAESTRUCTURAS

Xàtiva millorarà l’eficiència energètica i l’accessibilitat de l’Ajuntament gràcies a una subvenció de vora 3 milions

ELPERIODIC.COM - 06/04/2023

El projecte de rehabilitació de l’edifici, redactat per l’estudi valencià Epigram, és possible gràcies a les ajudes del Programa PIREP

L’Ajuntament de Xàtiva ha sigut seleccionat per a rebre les subvencions emeses pel PIREP (Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics), un pla creat per incentivar la renovació dels edificis públics de les administracions locals finançat amb els Fons Europeus Next Generation i gestionat pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

L’ajuda, valorada en 2,84 milions d’euros es destinarà a la rehabilitació de la casa consistorial ubicada a l’Albereda Jaume I, en un dels eixos verds més significatius de la ciutat junt a la Glorieta José Espejo, millorant així la seua eficiència energètica i l’accessibilitat. Cal destacar que el projecte, redactat per l’estudi d’arquitectura valencià Epigram i amb personal vinculat a Xàtiva, ha aconseguit la 91 posició d’un total de 699 projectes presentats en tot l’estat espanyol, dels quals sols han resultat beneficiaris els 181 primers.

«La llegada de los Fondos Europeos ‘Next Generation’ ya es una realidad en nuestra ciudad. Uno de los proyectos que hemos presentado ha recibido una importantísima subvención para hacer del Ayuntamiento un edificio eficiente, accesible y mucho más cómodo para el usuario, interviniendo también en su entorno», ha indicado el alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, quien ha añadido que «es muy importante optar a los Fondos Europeos y el hecho de que nuestra ciudad haya sido seleccionada es una evidencia de que esta apuesta que se ha hecho va a generar una serie de inversiones importantísimas en nuestra ciudad».

Les actuacions que es portaran a terme permetran una reducció del 82% del consum d’energia primària no renovable, contemplant diverses millores energètiques. Hi haurà actuacions de millora de l’envolvent tèrmica i de l’interior de la façana exterior, la cara exterior de la façana interior, sòls i cobertes. Es plantejaran actuacions de millora de l’eficiència tèrmica de les instal·lacions com intercanviadors de calor, un sistema de clima d’alta eficiència i l’ús d’energia solar com a principal font d’energia, instal·lant pèrgoles fotovoltaiques. Inclús es contempla la substitució de la màquina hidràulica de l’ascensor per una elèctrica i lluminàries LED de baix consum.

També es contemplen accions enfocades a millorar l’accessibilitat a la instal·lació amb la modificació de rampes, la instal·lació d’una cabina accessible o la millora de la senyalització ètica; i la millora de l’habitabilitat enfocada a la seguretat contra incendis, la millora davant el soroll, la instal·lació de falsos sostres acústics i el confort lumínic.

D’aquesta manera, des de l’estudi d’arquitectura Epigram es planteja la millora de l’estructura i el seu entorn mitjançant accions que ressalten i preserven les característiques existents i el seu ambient natural. Les intervencions s’articularan de manera racional i flexible, atenent en tot moment a una integració harmoniosa amb el teixit urbà i prioritzant sempre un interès conceptual, tècnic i estètic del conjunt.
S’espera que l’actuació puga estar finalitzada per al primer trimestre de 2026.

MÁS FOTOS