L’Institut Valencià de Cultura oferix més de 30 activitats de gener a març en el Teatre Arniches
La programació del primer trimestre de 2025 inclou propostes de teatre, circ, dansa, música i cine, a més de la seua segona edició de Club Arniches
La Conselleria d’Educació, Cultura Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ha presentat la seua programació en el Teatre Arniches d’Alacant per al primer trimestre de 2025, per a la qual inclourà 31 activitats des de gener fins a març.
La delegada de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, ha sigut l’encarregada d’explicar la programació, composta per 12 espectacles teatrals, 3 de dansa, 2 de circ, 1 de música i 13 sessions de cine. El catàleg inclou les sessions dels cicles ‘Som Menuts’ i ‘I… Per a tots’, la Campanya Escolar i La Filmoteca.
Garijo ha destacat que estes 31 propostes “són, una vegada més, una aposta per la qualitat i la diversitat. Volem continuar sent un lloc de referència per a públic de totes les edats i sensibilitats, però amb el desig comú de vore coses diferents, estimulants, emocionants. Tot això busquem amb este nou programa, i estem convençuts que així serà”.
Així mateix, ha ressaltat que en el primer trimestre de 2025 el teatre alacantí oferix la seua segona cita amb el Club Arniches. Després de l’èxit de la primera convocatòria, que va tindre com a protagonista l’autor Alberto Conejero, Club Arniches oferix el 21 de febrer una sessió familiar amb motiu de la representació de La maestra, de la companyia Anita Maravillas; Premi Fetén al millor espai escènic 2024.
En esta ocasió, el Club Arniches s’obri especialment per al públic familiar, ja que es tracta d’una proposta dirigida a tots els públics; per això, podrà formar part tot aquell que vullga a partir dels 8 anys. El fil conductor serà el llibre Titereteando que, juntament amb Miren Larrea i Valentina Raposo, creadores de la dramatúrgia i dels titelles, ens parlaran sobre el procés creatiu d’un espectacle de marionetes i actrius.
D’altra banda, la Filmoteca oferirà 9 sessions de cinema els dijous a les 19:30 hores, en les quals es podrà vore cine d’estrena i un cicle de François Truffaut.
Les entrades estaran a la venda des d’este dimecres, 18 de desembre, amb el Gran Abonament, l’Abonament Jove i l’Abonament a la Carta. D’altra banda, les entrades soltes podran adquirir-se a partir del dia 21 de desembre. La venda estarà activa en la taquilla física del Teatre Arniches i en la web de l’Institut Valencià de Cultura, amb els descomptes habituals.
Programació
El Teatre Arniches dona la benvinguda al 2025 amb l’obra de teatre Tebas Land, el 10 de gener, en la qual, prenent com a tema central la figura del parricidi, el dramaturg francouruguaià Sergio Blanco s’inspira en el llegendari mite d’Èdip.
El 17 de gener la Cia. Nao d’amores i la Compañía Nacional de Teatro Clásico presenten El Castillo de Lindabridis una comèdia de ‘capa i espasa’ de Calderón de la Barca. El dia 19, dins del cicle ‘Som Menuts’, hi haurà un espectacle de dansa per a primera infància, ‘Textures’ amb la Companyia la Curiosa. Un espectacle per a bebés i limitada a 60 espectadors.
El programa contínua amb el cicle ‘I...per a tots’: el divendres, 24 de gener. En esta ocasió, El Patio Teatro, amb Entrañas, trau el cap a l’interior del cos humà per a tractar d’explicar, a través del teatre d’objectes i la narració, què és això que portem dins.
El 25 de gener serà el torn del circ, amb l’espectacle Rube. Una màquina de Rube Goldberg i malabars amb tubs imantats, pilotes, diàbolos i maces de llum programades al mil·lisegon formen un espectacle basat en les lleis de la física dut a terme per dos enginyers amb quasi vint anys de trajectòria escènica, Alodeyá Circo-Danza.
El 31 de gener, la producció de l’Institut Valencià de Cultura La Mancha, de Sergio Serrano, arriba a Alacant. L’obra, en paraules del seu autor, “és una tragicomèdia sobre una família que viu apartada en un poble a on l’aparició d’una xicoteta taca en la paret aflora les seues pors i els seus anhels. Una rondalla sobre el que ocultem com a individus i societat, sobre la incomunicació i l’absència de futur”. L’IVC, a més de produir la peça, ha desenrotllat un programa de mediació amb públics entorn de l’obra.
En febrer passaran per l’Arniches Los guapos de Bitó i el Centro Dramático Nacional, amb text i direcció de David Trueba. Esta representació serà el dia 8; i el 14 podrem gaudir amb Win Win de La Negra, una comèdia sobre el lloguer del valencià Juli Disla, que ens mostrarà una divertida guerra entre mestressa i inquilí.
Torna la música a l’Arniches el 15 de febrer amb el concert de María Rodés, que celebra el dècim aniversari del seu àlbum referencial: María canta copla, en el qual porta al seu terreny temes com ‘El día que nací yo’, ‘Tengo miedo’ o ‘Marinero de la Barca’.
El divendres 21 serà La maestra de la companyia Anita Maravillas, amb la sessió familiar de Club Arniches, i el mes de febrer s’acomiada el dia 28 amb la producció valenciana Valparaíso, una comèdia de Rafael Calatayud, de Dacsa Produccions i La Penúltima Teatre.
Març arranca el dia 2 amb una sessió de dansa-circ per als més xicotets, de la mà de Tea Tree, que presenta Semillas; i més circ en ‘I… Per a tots’ el 8 de març amb Nueveuno i el seu Todo lo posible, un espectacle que, amb els malabars, la màgia i la música en directe com a protagonistes, planteja a l’espectador què és l’èxit i què representa per a cada un de nosaltres.
El 14 de març l’Arniches rep una de les figures més rellevants de la dansa contemporània: Chevy Muraday, Premi Nacional de Dansa 2006, que presenta Tantas Flores. Es tracta d’un espectacle de dansa-teatre al voltant de la reconciliació, l’orfandat, el perdó, l’humor, la desconfiança i la recol·locació del passat, a partir del retrobament de dos amics.
Una altra de les originals propostes que oferix la programació és la versió ‘titellaire’ del clàssic cinematogràfic El Verdugo d’Ángel Calvente, García Berlanga i Rafael Azcona, de la mà de la prestigiosa companyia El espejo negro. Guanyadora de quatre Premis Lorca de l’Acadèmia d’Arts Escèniques d’Andalusia: millor espectacle teatral, millor direcció, millor escenografia i millor il·luminació.
Març s’acomiada amb una sessió de ‘Som Menuts’ amb Un tros de pa, de la companyia Les pinyes. Una experiència visual, sensitiva i divertida per als més xicotets seguint el viatge d’un pa.