XIRIVELLA | POLÍTICA

Xirivella dedicarà un monòlit a les víctimes de l’accident del pas a nivell a instàncies de Compromís

ELPERIODIC.COM - 30/09/2024

La moció aprovada també compromet l’Ajuntament a adecentar l’entorn i millorar l’accessibilitat

Els vots de PP, Vox i PSPV impedeixen aprovar una altra moció de Compromís per a demanar la gestió pública de l’aigua

 

En el passat ple de setembre Compromís Xirivella presentà dues mocions. En la primera es demanava la construcció d’un monòlit en memòria de les víctimes de l’accident d’autobús de 1980 i la dignificació de l’entrada oest de Xirivella. La moció es va aprovar amb els vots de PSPV-PSOE i l’abstenció del PP i de l’extrema dreta.

El 24 de setembre de 1980, fa 44 anys, un tren procedent de Madrid xocà contra un autobús ple de passatgers que tornaven a casa en acabar la faena, la majoria eren dones i treballadores de Feycu. Els primers que arribaren a auxiliar les víctimes foren els treballadors del polígon. Una setmana després, el lloc de l'accident va ser escenari d'una manifestació espontània que acabà amb una càrrega dels "grisos". El 15 d'octubre unes 8000 persones de Xirivella i dels pobles veïns es tornaren a manifestar per la supressió dels passos a nivell.

«En esta moció —explica Pablo Muñoz, portaveu de Compromís—  proposem accions concretes. En primer lloc, destinar una partida pressupostària per a redactar un projecte que incloga no sols el monòlit, sinó també la remodelació completa de l’entorn, una zona degradada que dona molt mala imatge de Xirivella. D'altra banda, és imprescindible substituir l'actual passarel·la sobre les vies del tren per una infraestructura accessible per a vianants, persones amb mobilitat reduïda i ciclistes. Si és necessari, s’hauria de treballar en col·laboració amb Adif per a dur a terme este projecte.» Com a mesures urgents, Compromís demana la millora de la il·luminació de la passarel·la i la instal·lació d’una canaleta o rampa per a facilitar el transport de bicicletes per les escales, una petició ja realitzada pels treballadors del polígon.

«La nostra reivindicació és que els familiars de les víctimes puguen commemorar el cinquanta aniversari de l’accident d’una manera digna», explica Muñoz.

Per una gestió pública de l’aigua

La segona moció presentada per Compromís tenia com a objectiu millorar la gestió i el subministrament de l’aigua, que a Xirivella té una eficiència inferior al cinquanta per cent, que es tradueix en fuites constants, mala qualitat de l’aigua, talls en el subministrament i un malbaratament econòmic enorme per a l’Administració i per al veïnat. A pesar de la gravetat del problema, tant el PP com l'extrema dreta votaren en contra i el PSPV es va abstindre, per la qual cosa la moció no pròsperà.

Per a Compromís la millora en la gestió passa per convertir el Consorci d’Aigües de l’Horta en una mancomunitat. «Açò és fonamental —explica Pablo Muñoz, portaveu de Compromís—, perquè permetria gestionar de manera més eficient els recursos entre els municipis implicats. Tindre una entitat jurídica més forta i organitzada garantiria que les inversions arriben on fan falta i que es planifique a llarg termini, però està clar que el model del PP és privatitzar un servici públic fonamental, com és el cicle integral de l’aigua.»

A més, la moció de Compromís proposava instar la Diputació a recuperar les subvencions directes per a la renovació de les xarxes de subministrament d’aigua dels municipis, unes subvencions que Compromís consignà en la legislatura anterior, quan formava part del govern provincial, i que sumaven 8 milions d’euros anuals. «Actualment estes subvencions s’han diluït dins del Pla Obert d’Inversions. Un pla en què, d’acord amb les bases, la majoria dels ajuntaments no estan obligats a executar cap inversió en el cicle integral de l’aigua o en poden estar exempts», explica Muñoz.