Entren en funcionament els panells solars de la coberta de l'Ajuntament de Xirivella
El passat dimecres 22 de maig, es va posar en marxa la instal·lació solar fotovoltaica de la coberta de l’edifici consistorial, una mesura possible ara gràcies a la publicació i entrada en vigor del Reial Decret 244/2019 del 5 d’abril, que regula l’autoconsum d’energia elèctrica.
Esta instal·lació disposa d’un total de 32 panells solars fotovoltaics i una potència de 7,6 kW, la qual produirà al voltant de 10.000 kWh/any i representarà un estalvi econòmic en la factura elèctrica de l’Ajuntament de Xirivella d’uns 1.500 euros l’any, a més d’una reducció d’emissions de 3,5 tn COâ/any.
Els panells cobriran part del consum elèctric de la segona planta de l’edifici consistorial en il·luminació, equipaments informàtics i equips de climatització.
Coincidint amb la posada en marxa d'estos panells, l'Ajuntament de Xirivella ha finalitzat la primera etapa de l’elaboració d’un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES). L’aplicació d’este pla reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi com a mínim en un 40% per l’any 2030 respecte a l’any 2005. A més, s’adoptarà un enfocament conjunt per a abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
«És un pas avant cap a la sostenibilitat a Xirivella, gràcies al compromís que el consistori va assolir adherint-se al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia. Amb este pla es reduiran les emissions de COâ municipalment en un 40%. Es tracta, a més a més, de treballar de forma coordinada els diferents municipis adherits al pacte i la Diputació de València» afig l’actual alcalde en funcions, Ricard Barberà.
Esta etapa ha consistit a realitzar un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de GEH a l’Ajuntament i en l'àmbit municipal, per l’any 2010, any disponible més proper a l’any 2005.
L’inventari ha permés detectar els sectors que tenen major impacte d’emissions, com són el transport privat i comercial i el sector residencial, causants del 43,82% i el 25,99% de les emissions del 2010, respectivament. De la mateixa manera, ha permés conéixer el total d’emissions de GEH del 2010, que es comptabilitzen en 40.226,56 t COâ i definir el pla d’acció de mitigació que ha de permetre reduir-les fins a les 24.136,14 t COâ com a mínim l’any 2030. D’altra banda, cal destacar que les emissions de l’Ajuntament (equipaments municipal, enllumenat públic i flota de vehicles) representaven únicament el 4% de les emissions del municipi de l’any 2010.
El PACES també anirà acompanyat per una estratègia d’adaptació en què s’avaluaran els riscos i vulnerabilitats del municipi davant del canvi climàtic i es definirà un pla d’acció amb una sèrie de mesures que permetran incrementar la protecció del municipi davant dels riscos identificats. En funció de l’exposició, la sensibilitat i la capacitat d’adaptació de Xirivella, s’ha detectat que el municipi presenta una major vulnerabilitat davant dels impactes del canvi climàtic vinculats a la calor extrema, les sequeres i les inundacions.