POLÍTICA

Ximo Puig defensa un canvi en la Constitució per a eliminar el terme “disminuïts"

ROSA PIQUER - 06/12/2022

El president reclama actualitzar la Carta Magna per a assumir la diversitat funcional

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que “ara és el moment” d'impulsar “grans acords” per a aconseguir una Espanya “més justa i millor” i ha assegurat que “la posició valenciana és franca” referent a això, ja que ofereix “diàleg, pacte i solucions”.

Ximo Puig s'ha pronunciat així en l'acte commemoratiu del Dia de la Constitució, en el qual ha assenyalat que “els acords no poden esperar, començant pel primer, pel més elemental: totes les persones som iguals i hem de ser considerades en igualtat”.

El responsable del Consell s'ha preguntat en aquest sentit “quant de temps més ha de passar” perquè l'article 49 del text constitucional “deixe de parlar de ‘disminuïts’” per a referir-se al col·lectiu de persones amb diversitat funcional i ha assegurat que seria raonable contestar que “ni un dia més”.

A més, en un acte que ha comptat també amb la presència de la resta del Consell, el president ha reivindicat la necessitat d'arribar a un enteniment “per a renovar el Poder Judicial, per a tenir un finançament just, per a respondre a la qüestió territorial o per a assegurar aigua per sempre”.

“Front aquells que utilitzen els conflictes, nostàlgics de velles guerres, és l'hora de solucionar els conflictes, perquè les trinxeres només deixen víctimes”, afegit.

Puig ha indicat que la crida a la igualtat és “una manifestació, no de pietat, sinó de justícia; no de compassió, sinó d'admiració”. “No és només el reconeixement a les persones amb diversitat funcional”, sinó que el missatge “va més lluny”, ja que suposa instar “a superar les incapacitats reals que permean zones de la nostra societat”, ha propugnat.

“Avui, 6 de desembre, recordem el dia en què ens unim per la llibertat, per la democràcia, pels drets humans, el dia que ens va obrir la porta a l'autogovern, ara fa 40 anys, i el dia en què el respecte va adquirir forma legal i real”, ha dit també el president.

“D'aquella voluntat de consens, d'aquell enteniment de la pluralitat, sense sectarismes, vetos ni exclusions, emana la fortalesa de la nostra convivència”, ha defensat el president, qui ha agregat que, així i tot, “tot acord exigeix actualització, i avui mantenim aqueixa exigència, un fet de sentit comú”.

Reforma de la Constitució

En aquest sentit, ha recordat que la valenciana “és l'única comunitat autònoma que ha plantejat propostes de reforma obertes al debat”. I això perquè “no es tracta d'una ruptura, sinó d'una “reforma alineada als valors constitucionals per a fer-los perdurar”. Per això, ha lamentat que “mai” semble “el moment” i s'ha preguntat si té sentit “ajornar permanentment els pactes” i si és “lògic” ser “presoners” del “curtterminisme”.

L'aspiració al reconeixement de la igualtat és un “mínim vital democràtic” i ha de complir-se també erradicant la violència masclista, combatent l'odi a qui mestressa diferent o eliminant la desigualtat d'oportunitats. De la mateixa manera, deu també estendre's al pla territorial superant centralismes i a l'àmbit laboral, afavorint la igualtat en el treball, així com en la defensa de la cooficialitat lingüística, ha dit.

Lliurament de distincions

El president ha subratllat en aquest sentit que les distincions individuals per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals, que la Generalitat ha lliurat en aquest acte a Ricardo Ten, Noah Higón, Paco Moya i Marta Senent, “responen a un clam”, el de reivindicar la trajectòria de persones amb diversitat funcional, i ha advocat per recuperar el valor de “la paraula serena que proposa, que dialoga, que acorda”.

Per això, “ja no caben excuses”, i és exigible “l'adaptació immediata d'aqueix article 49. “No hi ha disminuïts, no hi ha discapacitats, la qual cosa hi ha, en tot cas, són societats discapacitades per a acollir la diversitat”, i, davant això, només cap una “acció transformadora per a aconseguir la plena inclusió d'aqueix mig milió de valencians, més de 4 milions d'espanyols, que presenten alguna diversitat funcional”.

Així mateix, el president també ha agraït el treball de totes les organitzacions que integren els consells d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana, que s'han alçat amb la distinció col·lectiva per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals.

Es tracta d'un premi que “projecta una mirada d'esperança enmig de la incertesa”, ja que suposa, ha indicat Puig, “aprofundir en la democràcia amb més participació, començant des del principi”, és a dir, des de la població infantil i adolescent, “el motor d'un món en construcció”.