Ximo López: “La visualització de projectes audiovisuals i l'adquisició de continguts són realitats que generem des de Promercat”
Més d’un centenar de professionals del cinema i la televisió participen en aquest mercat audiovisual especialitzat en coproducció
Se celebra a València del 29 de juny a l’1 de juliol de 2022 amb la presència de televisions i grans plataformes de continguts com Warner Bros. Discovery, Mediapro, Filmin, Atresmedia i Movistar+
El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha realitzat l’obertura de la segona edició de Promercat-València Film Market, un mercat audiovisual professional organitzat per la Conselleria de Cultura mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, que té com a objectiu facilitar les coproduccions i està adreçat a generar negoci efectiu al sector audiovisual valencià.
En aquest sentit, Ximo López, ha indicat que “la visualització de projectes audiovisuals, la cristal·lització de coproduccions i l’adquisició de continguts són realitats que generem des de Promercat”.
“Aquesta trobada -ha afegit el secretari autonòmic- és clau per al nostre sector audiovisual, ja que genera contactes concrets i oportunitats de negoci per al desenvolupament de projectes audiovisuals i afavoreix les adquisicions de pel·lícules i sèries. Es tracta de mantindre ferms els ponts necessaris perquè la producció audiovisual valenciana tinga una cartera de negoci en els àmbits autonòmic, estatal i internacional i que tot el sector audiovisual valencià tinga un marc per a operar de manera directa en el mercat".
Ximo López ha destacat que "és molt important promoure l’exposició de projectes, que es puguen generar oportunitats de negoci amb plataformes i televisions de primer nivell. Els acords que es tanquen són sinònim d’ocupació en tots els àmbits del nostre audiovisual: productores, directores i directors, il·luminació, fotografia, guionistes, actrius i actors, vestuari, maquillatge, empreses de logística i un llarg etcètera”.
Promercat Valencià
En la primera jornada s’han celebrat les sessions de treball de Promercat Valencià, que està dedicat a les produccions audiovisuals que busquen la coproducció en valencià. En aquestes sessions participen productores i professionals de l’àmbit lingüístic comú, així com representants de les respectives televisions públiques.
En aquest context s’ha analitzat el paper de les institucions públiques respecte a la coproducció audiovisual. Aquesta sessió ha comptat amb la participació del director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos; el director de Audiovisuales de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, Francisco Vargas; i el director general d’IB3, Andreu Manresa. La sessió ha estat moderada per Joana Chilet, directora tècnica de Promercat.
En la segona sessió de la jornada s’exposen les claus de la temporada 2022-2023, amb les intervencions del director de Continguts d’À Punt, César Martí; el director d’IB3 TV, Joan Carles Martorell; el cap de Ficció de TVC, Oriol Sala Patau, i el director de l’àrea de Cinema de TVE, José Pastor.
A més, estan programats el ‘pitch’ de dotze projectes de ficció, tant llargmetratges com sèries, minisèries i telefilms, així com d’animació, en versió original en valencià.
De vesprada tenen lloc les reunions B2B entre els representants dels projectes i les productores convidades.
Participants en Promercat Estatal
Aquest dijous se celebren les sessions de treball de Promercat Estatal, dedicat a les produccions audiovisuals que busquen la coproducció en l’àmbit estatal i està dirigit a projectes de llargmetratges de ficció per a cinema o televisió.
En la primera sessió del dia, el director general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), Antonio Rodes, explicarà els projectes de cinema i audiovisual per a la Ciutat de la Llum. A continuació, el coordinador editorial de Filmin, Joan Sala, parlarà sobre el món de la plataforma de continguts catalana.
En la segona sessió hi ha previst un panell sobre models de coproducció en què participen l’executiva de Warner Bros. Discovery, Marina Martin; el directiu de cinema de The Mediapro Studio, Carles Montiel, i la productora executiva d’Atresmedia Cine, Gemma Vidal, moderat per la productora executiva de Quatre Films, Alejandra Mora.
En aquesta segona jornada s’inicien els ‘pitch’ dels projectes de l’àmbit estatal. Per a Promercat Estatal s’han seleccionat 12 projectes de llargmetratge de ficció procedents de València, Barcelona, Màlaga, Santander i Sevilla.
La jornada de matí finalitzarà amb una conferència sobre les actrius i els actors valencians a càrrec de Jordi Ballester, membre de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians.
De vesprada tindran lloc a l’IVAM les reunions B2B entre els representants dels projectes i les productores convidades, i al Col·legi Major Rector Peset, dins dels ‘Diàlegs de l’Observatori Cultural de la Universitat de València’, es tractarà el tema ‘La petjada ambiental de les produccions audiovisuals perifèriques’ amb una conferència d’Ignasi Guardans, de Culture & Media Agency Europe (CUMEDIAE). Així mateix, es realitzarà una taula redona posterior amb les intervencions de Raúl Abeledo, de l’Observatori Cultural de la UV; Francesc Felipe, de Promercat, i Alba Pascual, de La Cosecha Producción Audiovisual.
Animació valenciana
Enguany, Promercat presta especial atenció als projectes valencians d’animació que busquen acords de coproducció, distribució i vendes estatals o internacionals. Per això, s’han organitzat reunions amb empreses productores, distribuïdores i exhibidores en què participen quatre sèries valencianes d’animació.
En aquestes reunions participen Álvaro García González per ‘Colorics’, d’Hampa Studio (València); Jesús Martínez Tormo i Julia Jara Godoy per ‘Temps i fets’, de Somnis (València); Paloma Mora per ‘Trazo crítico’, de TV ON (València), i Leticia Montalvà per ‘The Inner Life’, de Pangur Animation (València).
‘Pitch’ i reunions ‘One to One’ de l’EDAV i la Fundació SGAE
El divendres 1 de juliol està reservat per als ‘pitch’ i les reunions ‘One to One’ organitzats per l’EDAV i la Fundació SGAE. Abans de l’inici d’aquestes activitats tindrà lloc l’acte de cloenda de Promercat, en el qual intervindrà el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
A continuació, María Zamora, d’Elàstica Films, parlarà per videoconferència sobre la seua experiència com a coproductora de la pel·lícula ‘Alcarràs’. A més, Elena Neira, experta en nous models de distribució audiovisual, parlarà sobre les tendències en la ficció per a 2023.
També s’establirà un debat sobre el mercat audiovisual a la Comunitat Valenciana amb la participació del director artístic de la Mostra de València, Eduardo Guillot; la tècnica de l’IVC i responsable de Curt Creixent, trobades del curtmetratge, Dora Martí; la directora del festival La Cabina, Sara Mansanet; la representant de VLC Film Office, Pepa Jordá, i la representant d’Adapta Market, AÌfrica Ramírez.
De vesprada, també a l’IVAM, se celebren les reunions ‘One to One’ dels representants dels dotze projectes seleccionats amb les productores acreditades a Promercat.
Entitats col·laboradores i participants
Promercat està organitzat per Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb el suport d’À Punt, Cinema Jove i l’IVAM.
Promercat compta amb la col·laboració de TV3 Televisió de Catalunya; IB3 Televisió de les Illes Balears; Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), Màlaga Festival Industry Zone (MAFIZ), Adapta Market; Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), VLC Film Office, Col·legi Major Rector Peset i Observatori Cultural de la Universitat de València; Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana,
També compta amb la col·laboració de Productors Audiovisuals Valencians (PAV), Associació Valenciana d'Empreses de Producció Audiovisual i Productors Independents (AVANT), Associació Valenciana Audiovisual de Productores Independents (AVAPI), Associació Valenciana d’Empreses i Productores d’Animació (AVEPA), Associació Alicante Audiovisual (AAA), Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), Productors Audiovisuals Federats (PROA) i Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC).