Xàtiva sol·licita ajuda econòmica a Cultura per a la restauració de l'antiga estació de tren
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Xà tiva, celebrada el passat dilluns, va aprovar la sol·licitud d'ajuda econòmica a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport per a la primera fase de la restauració de l'antiga estació de ferrocarril de Xà tiva. La petició va dirigida a les ajudes econòmiques per a actuacions de conservació i protecció dels béns immoble del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, convocades per Cultura. L'edifici de l'antiga estació es troba actualment en procés de declaració com a bé de rellevà ncia local (BRL).
La primera fase de la restauració de l'estació consistirà en la consolidació estructural de l'edifici, que actualment presenta un mal estat de conservació. L'actuació, projectada per l'arquitecte xativà Javier Gironés, compta amb un pressupost de 116.000 euros i està inclosa en el Pla Director d'Inversions Xà tiva Creix.
En la recent incorporació de romanents, aprovada en el darrer plenari de 28 d'abril, l'Ajuntament va consignar 115.000 euros per a dotar pressupostà riament l'actuació de consolidació de l'antiga estació, existint un compromÃs d'incorporació dels 1.000 euros restants. Cal recordar que aquestos romanents provenen del superà vit comptable de l'exercici 2017.
Segons l'informe a l'efecte del cap d'à rea de Cultura, l'antiga estació de ferrocarril és un dels immobles més emblemà tics i representatius de l'arquitectura industrial del segle XIX xativÃ. L'informe aclareix que "és a més, una de les poques empremtes que tenim d'aquella revolució industrial i de comunicacions que suposà l'arribada de la tercera lÃnia de ferrocarril més antiga d'Espanya". La data oficial d'arribada del ferrocarril a Xà tiva és el 20 de desembre de 1854. Abans de la lÃnia Grau de València â Xà tiva, s'havien creat la de Barcelona â Mataró (1848) i la de Madrid â Aranjuez (1851). El projecte de la lÃnia Grau de València â Xà tiva va estar redactat per la mercantil "Sociedad Explotadora del Ferrocarril", propietat del Marqués de Campo.
L'estació vella va ser obra dels enginyers James Beaty, autor de la primera estació de ferrocarril a València, i Domingo Cardenal. Es tracta d'un edifici de planta rectangular, la façana del qual presenta una successió d'arcs de mig punt de rajola, a l'estil de l'arquitectura industrial del moment. Posteriorment, li se va afegir un cos destinat a habitatges dels ferroviaris. En realitat, la seua utilització fou efÃmera, ja que el nou traçat cap a Almansa va obligar a construir una nova estació en 1860, l'actual, millor orientada a les necessitats de la ciutat i el nou traçat. En 1854, l'estació vella es va convertir, durant un temps, en hospital per a malalts de còlera. En 2009, es va plantejar una rehabilitació de l'edifici per a museu del ferrocarril que finalment no es va dur a terme.