Xàtiva rebrà una subvenció de més de 20.000 euros per a l’exhumació de víctimes franquistes a Paterna
L’ajuda, atorgada per la Diputació de València, busca localitzar i identificar als xativins Vicente Martínez i Vicente Mateu, afusellats en 1942
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Xàtiva ha acceptat la recepció d’una subvenció directa de 20.100 euros per part de la Diputació de València per al projecte de localització, excavació, exhumació i identificació de víctimes xativines inhumades en la fossa 177 del quadrant primer 2º esquerra del cementeri municipal de Paterna.
A aquesta fossa s’espera trobar dos veïns de la capital de la Costera: Vicente Martínez Miralles, ferroviari, qui va ser assassinat amb 40 anys; i Vicente Mateu Murillo, forjador i membre de la CNT, a qui li van arrabassar la vida amb 37 anys. Ambdós van ser afusellats el 31 d’octubre de 1942 i es creu que les seues restes poden estar ubicades en aquesta localització.
La subvenció compren el 100% del projecte i les despeses a assumir, i els treballs estan previstos en dues fases a realitzar en dues anualitats. Entre les actuacions a realitzar es troben una primera fase de camp amb el moviment de terres, excavació i estudi especialitzat de balística; i una segona fase d’identificació al laboratori, on es realitzaran tasques de restauració, planimetries i topografia, fotogrametria, anàlisis genètics i els informes antropològics corresponents.
Un dels eixos d’actuació de la Diputació de València durant els darrers anys ha estat la subvenció del total de l’exhumació de fosses comuns a sol·licitud de les associacions de familiars de víctimes i els ajuntaments per tal de contribuir a la realització dels principis de veritat, justícia i reparació reconeguts pel Dret Internacional vinculat als drets humans. La finalitat d’aquesta ajuda és col·laborar en la investigació, localització, exhumació i identificació de les restes de víctimes desaparegudes durant la guerra i la dictadura franquista, mitjançant la realització d’estudis històrics, arqueològics, antropològics i genètics.
«Amb aquesta actuació, amb la qual pretenem identificar les restes dels nostres veïns assassinats durant el franquisme, l’Ajuntament de Xàtiva continua la seua decidida política de recuperació de la memòria democràtica», ha manifestat el regidor de Memòria Alfred Boluda.