XÀTIVA | SANITAT I SALUT

Xàtiva presenta el programa SASEM que donarà servei d’atenció a persones amb problemes de salut mental greu

ELPERIODIC.COM - 10/02/2022

El servei està impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i té l’objectiu de facilitar una atenció de suport psicosocial a les persones usuàries

 L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest dijous el nou programa d’Atenció i Seguiment a persones amb problemes de salut mental greu (SASEM) impulsat des de la Generalitat Valenciana. En l’acte han participat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Benestar Social Xelo Angulo, el Doctor José Vilar (coordinador del departament de Salut Mental del departament de Salut Xàtiva Ontinyent), la psicòloga i responsable del programa Laura Vivó i la coordinadora del departament de Benestar Social Maria Serra.

El programa impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat, compta amb un equip multidisciplinar coordinat amb les unitats de salut mental i està destinat a persones d’entre 18 i 65 anys. Aquest nou servei d’atenció domiciliària té l’objectiu de facilitar una atenció de suport psicosocial a persones amb diagnòstic i/o problemes de salut mental greu (TMG) i ve a complementar i ampliar altres recursos ja existents per a atendre problemes de salut mental, permetent reforçar la lluita contra els efectes de la pandèmia al nostre municipi.

«Aquest servei d’acompanyament és cada vegada més precís. Per a nosaltres aquest ha sigut un tema prioritari durant tot el temps que portem governant a Xàtiva, com s’ha demostrar amb l’incrementat dels serveis que prestem als veïns i veïnes de Xàtiva», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha incidit en que «tenim la voluntat de que la ciutat avance sense deixar a ningú enrere i per això és fonamental posar en marxa programes com aquest, un pas més amb el que no ens anem a conformar, perquè anem a seguir treballant per posar tots els recursos possibles per a donar resposta als reptes que tenim en matèria de Benestar Social».

Per la seua part, la regidora de Benestar Social Xelo Angulo ha indicat que «la salut mental ha estat quasi invisible, ja que no era fàcil parlar amb les persones del nostre voltant sobre la depressió o l’ansietat. Des de 2015 és una prioritat per a aquest ajuntament obrir la mirada per entendre la salut mental i l’atenció de les persones afectades, i ara plantegem integrar aquesta atenció com un servei permanent i consolidat dins de la xarxa sanitària, educativa, social, laboral i judicial». Angulo ha afegit que «necessitem entre totes i tots transformar la relació d’aquestes persones amb la nostra comunitat, oferint-los els serveis que necessiten».

Durant l’acte també s’ha exposat el concepte de salut mental i l’impacte de la pandèmia sobre aquesta, a més del perfil de la persona usuària, el procés de detecció de casos, derivació, objectius i funcionament.

A la presentació del programa SASEM han assistit entre d’altres tècnics municipals de Benestar Social, treballadors del departament de Salut Xàtiva Ontinyent, tècnics de l’UPPCA, professionals de centres educatius i membres d’associacions vinculades al Consell d’Acció i Polítiques Socials de Xàtiva com ara Axem-13, Aibe Balcan, Gent de la Consolació, AXATEA, Associació de Pensionistes, Cáritas, AVSA, Creu Roja, Escoles Solidàries, Aspromivise, Fesord, Associació Compromís Social Evangèlic o Acofem 13.

MÉS FOTOS