Xàtiva llança la quarta edició de la campanya «Regala igualtat» contra l’ús sexista de jocs i joguets
ELPERIODIC.COM - 04/12/2023Dona i Igualtat difondrà un decàleg digital per conscienciar de comportaments sexistes a l’hora de comprar els tradicionals regals nadalencs
L’Ajuntament de Xàtiva llança la quarta edició de la campanya Regala Igualtat, que coordina la Regidoria de Dona i Igualtat. Es tracta d’una acció dirigida a tota la comunitat educativa de la ciutat, amb la finalitat de sensibilitzar a la població sobre la necessitat de fer un ús responsable i no sexista dels joguets i del joc per tal de fomentar la igualtat, el respecte i la cooperació. En aquesta edició, la campanya presenta un vídeo i un decàleg digital per a famílies, a més del hashtag #regalaigualtat.
A través del joc i les joguines es reflecteixen idees i valors, però també contravalors, prejuís i estereotips contra els quals s’ha d’actuar. A criteri de les tècniques d’Igualtat de l’Ajuntament, la coeducació és l’alternativa perquè no es reproduïsquen aquests models estereotipats. Si a les xiquetes i xiquets se’ls impedeix potenciar part de les seues habilitats, s’estarà limitant a la dona i a l’home del demà. A més, es perpetuen rols i estereotips que empobreixen la societat.
No hi ha joguets específics per a xiquetes i xiquets, tots són vàlids per a totes i tots. L’important és jugar i passar-ho bé fent-ho. Els joguets i els jocs aporten aprenentatges, per la qual cosa cal d’assegurar-se que aquests faciliten la relació entre iguals, que eviten la transmissió d'estereotips i rols, i que potencien la cooperació en lloc de la competitivitat i la violència. El joc no ha de crear barreres entre xiquets i xiquetes.
L'educació a través del joc mai és neutra. Mares i pares són models de transmissió de valors. Cal que fills i filles se senten lliures i no limitats per allò que tradicionalment s'ha assignat a dones i homes. Els joguets no són sexistes per si mateix, però el missatge que es pot transmetre quan es regalen, sí.
Decàleg digital
Sota el lema «No condiciones el seu futur, #regalaigualtat», l’Ajuntament posarà en circulació, a través de les xarxes socials, un decàleg de recomanacions per a evitar d’evitar comportaments sexistes a l’hora de comprar els tradicionals regals de Nadal. A continuació, es reprodueix el contingut d’aquest decàleg:
-Regala possibilitats: el joc simula feines, treballs i situacions futures, elimina les etiquetes sexistes que limiten les possibilitats i alternatives.
-Regala aventura: l’aventura, l’assertivitat i el lideratge son elements fonamentals per al seu desenvolupament.
- Regala creativitat: deixa que vole la seua imaginació, idees i somnis, perquè potenciar la seua habilitat creativa resulta un mode innovador de pensar que permet transformar la realitat. La creativitat potencia l’autoestima.
-Regala corresponsabilitat: aprendre a cuidar-se i a cuidar a les altres persones, expressar sentiments i afectes, netejar la casa, fer la compra... S’aprén jugant!
-Regala autoestima: aprendre a estimar-se fomenta una bona autoestima per agafar confiança i valorar les seues capacitats, amb una bona autoestima seran allò que vulguen ser.
-Regala habilitats: el joc contribueix a estimular l’aprenentatge i desenvolupament de les habilitats personals, afectives i socials. Cada joguet pot contribuir a desenvolupar una habilitat, per això tots son importants.
-Regala aprenentatge: amb el joc s’aprenen valors per una convivència amb igualtat i respecte.
-Regala llibertat: aprendre a elegir qui ser i com ser, amb el joc s’obrin les possibilitats per a ser lliure d’estereotips sexistes que limiten el seu futur.
-Regala imaginació: el joc fomenta la imaginació per a jugar a ser, construir o crear, però també inventar històries o buscar somnis.
-Regala temps: recorda que tu eres el seu model a seguir, que el temps que tu li dediques és el seu millor regal.