Xàtiva celebrarà la Setmana de l’Educació amb més d’una desena d’activitats programades
Hi haurà tallers, xarrades, homenatges i també s’emmarcaran cites com la carrera d’Aspromivise o la Fira de l’Estudiantat
Aquest dimarts s’ha presentat al pati del col·legi Gozalbes Vera de Xàtiva la Setmana de l’Educació que tindrà lloc entre el 22 i el 29 d’abril.
El lema d’enguany, consensuat pel Consell Escolar Municipal és «Millorar la convivència als nostres centres educatius», ja que els problemes de convivència a l’aula són una assignatura pendent dins del sistema educatiu. A més a més, la setmana de l’educació té la intenció d’abordar la millora del benestar emocional de tota la comunitat educativa passant per mantenir lliures de violència els centres educatius, tenir cura de la salut física i emocional dels docents, exigir una major inversió per al desenvolupament de noves metodologies i disminuir l’excés de burocràcia.
«Aquesta setmana dóna visibilitat a les experiències pedagògiques i reconeix la tasca dels i les mestres, debatent sobre noves teories i línies de treball, escoltant i reflexionant sobre les preocupacions de les famílies i gaudint d’activitats intergeneracionals en les quals podem aprendre totes i tots», ha indicat la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Educació Amor Amorós.
La programació s’ha desenvolupat a càrrec de diferents àrees municipals i també han col·laborat diferents entitats com ara Aspromivise, Creu Roja, CAX Orientació, Cefire, l’Escola del Mètode Suzuki o l’associació d’Escoles Infantils de Xàtiva.
Les activitats començaran el dilluns 22 amb l’entrega de premis als historials acadèmics més rellevants (Saló Noble de la Casa de Cultura, 18h), per tal de distingir l’alumnat de la ciutat amb millors expedients acadèmics i fer un reconeixement a Fernando Pérez García, mestre de l’Attilio Bruschetti, pel premi M. Antònia Canals 2023. El dimarts 23 hi haurà una doble cita amb motiu del Dia del Llibre, ja que de matí es presentarà a la Casa de les Dones el vídeo «compartim llibres, compartim cultura» (12h) en el qual participen associacions de la ciutat amb recomanacions; i de vesprada es podrà gaudir de l’obra de teatre familiar «El món està trencat però es pot caminar» (entrades a 3 euros a la web del Gran Teatre). El dimecres 24, a les 19 hores, tindrà lloc a la Casa de Cultura l’homenatge als mestres jubilats, amenitzat per l’actuació de l’alumnat de l’aula Suzuki de Xàtiva.
El dijous 25 a les 12 hores se celebrarà a l’Albereda Jaume I la XVI Carrera popular per a persones amb diversitat funcional organitzada per Aspromivise, una multitudinària cursa amb la qual es visibilitza la necessitat de fer valdre la inclusió als centres educatius i es reivindica la diversitat com a element clau d’una societat igualitària i justa. Aquest any el lema serà «És igual de diferent» i, com a novetat, participarà una Universitat procedent de Noruega.
A més a més, el divendres tindrà lloc a l’Albereda Jaume I, de 9:30 a 14 hores, la Fira de l’Estudiantat, amb la qual es podrà rebre informació i orientació al voltant de les diferents eixides acadèmiques i laborals per part dels diferents centres. Eixe mateix dia, a les 18:30 hores, se celebrarà al saló d’actes del CPFPA Francesc Bosch i Morata la xarrada «L’educació des d’una perspectiva diferent», dirigida a tota la comunitat educativa i en format entrevista a càrrec de Gregori Luri, mestre, filòsof, pedagog i assagista. Cal apuntar que tant els premis a l’alumnat com l’homenatge als mestres jubilats i la presentació d’aquesta xarrada, estaran conduïts per tres dones de centres educatius de Xàtiva: Lorena Cayuela (directora del Jacinto Castañeda), Desiré Sánchez (Cap d’Estudis de l’Attilio Bruschetti) i Manuela Fuentes (directora del CFPA Francesc Bosch i Morata).
Durant el cap de setmana també hi haurà activitats. Dissabte de 11 a 13, al saló d’actes del CCX, es realitzarà el taller «Titelles per la pau» dirigit a xiquets i xiquetes entre 3 i 11 anys, un projecte de Creu Roja finançat per la Generalitat Valenciana per tal de posar en valor la convivència i la pau. Diumenge a les 10 del matí, des de Sant Josep, s’ha programat una activitat familiar d’orientació per a tots els públics, amb la col·laboració del CAX Orientació (és necessari inscriure’s fins al 26 d’abril al formulari: https://forms.gle/JycytXqKccNB46s16); i a les 12h hi haurà tallers dirigits a la comunitat educativa de 0 a 3 anys.
L’última activitat de la setmana de l’educació està prevista per al dilluns 29. A les 18:30, al saló d’actes del CEFIRE, tindrà lloc la xarrada «Comunitats d’aprenentatge i millora de la convivència», dirigida a tota la comunitat educativa i on es presentarà una metodologia de treball basada en bones pràctiques. Serà impartida per la mestra d’Educació Especial i Primària, Directora del CEIP L’Escolaica de Cullera i professora associada de la Universitat Rovira i Virgili, Sara Carbonell.
«Aprofitem aquestes dates per afirmar el dret a la ciutat educadora com a extensió del dret a l’educació i abanderar l’ideal d’inclusió, acollint cada persona tal com és i convidant-la a participar en un projecte comú de ciutat», ha afegit Amorós.
Préstecs i club de lectura
A la roda de premsa també s’ha anunciat que es va a posar en marxa durant la setmana de l’Educació un catàleg de préstec de llibres referents al món del feminisme i de la dona obert per a tota la ciutadania. A més a més, es va a crear un club de lectura per tal de fomentar l’hàbit de lectura entre les dones.