Xàtiva aporta set peces arqueològiques a l'exposició que tanca els actes del 600 aniversari de la Generalitat
El Museu d'Arqueologia de l'Almodí ha prestat set peces de la seua col·lecció per a la seua exposició a la mostra 'Testimoni gràfic d'un territori, símbol d'un poble', un recorregut per l'empremta gràfica dels pobladors valencians que tanca les celebracions pel 600 aniversari de la Generalitat Valenciana. Es tracta una xicoteta figura islàmica de terracota, trobada en unes excavacions al Camí de la Bola en l'any 1993, i una col·lecció de 6 arracades trobades en 2006 en les excavacions de la necròpolis islàmica del Camí de la Bola.
Les set peces formen part d'una mostra que es podrà veure en el pati gòtic del Palau de la Generalitat, entre el 16 de febrer i el 13 de març. En aquesta mostra, els visitants que s'apropen fins a la seu del Consell podran contemplar un relat gràfic compost per diferents peces històriques, des dels primers homínids que van fixar la seua presència al territori fins a peces del segle XVIII.
L'exposició també compta amb dos expositors que, a manera de pròleg i epíleg del relat, constaten, per una banda, les empremtes deixades pels primers animals habitants del territori i, d'altra banda, els més recents canvis en el disseny de la imatge institucional de la Generalitat.
Aquestes peces estan presidides per un audiovisual pel qual desfilen més de 30.000 anys d'empremtes gràfiques. És la primera vegada que una exposició se centra en l'empremta de la gràfica sobre el territori, en lloc d'en qüestions historiogràfiques.
Així, s'han triat i recopilat objectes com incunables, monedes, plats, rajoles, gravats neolítics, estatuetes, màscares o puntes de llança, tenint en compte el valor de la seua petjada sobre el relat gràfic valencià.