Torna la campanya «Regala’m igualtat» contra l’ús sexista de jocs i joguets
L’acció, potenciada des de la regidoria de Dona i Igualtat, viu aquestes festes la seua cinquena edició
Un any més torna a Xàtiva per aquestes dates la campanya «Regala Igualtat», coordinada per la regidoria de Dona i Igualtat, i que viurà la seua cinquena edició i que compta amb un vídeo i amb un decàleg digital per a les famílies.
Aquesta campanya està dirigida especialment a la comunitat educativa de la ciutat, amb la finalitat de sensibilitzar a la població sobre la necessitat de fer un ús responsable i no sexista dels joguets i del joc per tal de fomentar la igualtat, el respecte i la cooperació.
«A través del joc i les joguines es reflecteixen idees i valors, però també contravalors, prejuís i estereotips contra els quals s’ha d’actuar. La coeducació és l’alternativa perquè no es reproduïsquen aquests models estereotipats. Si a les xiquetes i xiquets se’ls impedeix potenciar part de les seues habilitats, s’estarà limitant a la dona i a l’home del demà. A més, es perpetuen rols i estereotips que empobreixen la societat», ha expressat la primera tinenta d’alcalde i regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós.
L’acció té l’objectiu d’explicar que no hi ha joguets específics per a xiquetes i xiquets, sinó que tots són vàlids per ambdós casos, ja que allò important és jugar i passar-ho bé. «Els joguets i els jocs aporten aprenentatges, per la qual cosa cal d’assegurar-se que aquests faciliten la relació entre iguals, que eviten la transmissió d’estereotips i rols, i que potencien la cooperació en lloc de la competitivitat i la violència. El joc no ha de crear barreres entre xiquets i xiquetes», ha afegit Amorós, qui ha remarcat que «mares i pares són models de transmissió de valors i cal que fills i filles se senten lliures i no limitats per allò que tradicionalment s’ha assignat a dones i homes. Els joguets no són sexistes per si mateix, però el missatge que es pot transmetre quan es regalen, sí».
Decàleg digital
Sota el lema «No condiciones el seu futur, #regalaigualtat», l’Ajuntament posa també en circulació un decàleg de recomanacions per tal d’evitar comportaments sexistes a l’hora de comprar els tradicionals regals de Nadal.
Aquest decàleg apunta a regalar possibilitats, aventura, creativitat, corresponsabilitat, autoestima, habilitats, aprenentatge, llibertat, imaginació i temps; però sempre potenciant la coeducació, el pensament crític i la cooperació en lloc de la competitivitat i la violència.