XÀTIVA | POLÍTICA

La reforma fiscal a Xàtiva suposarà major progressivitat i l’increment de bonificacions a famílies i empreses

ELPERIODIC.COM - 26/09/2024

La nova fiscalitat de la capital de la Costera beneficiarà els comportaments mediambientalment responsables

La taxa de fem respondrà al principi de que qui més residus genere més pague

L’Ajuntament de Xàtiva està treballant de cara al proper 2025 en una reforma fiscal que incorpora criteris de redistribució de la càrrega impositiva en funció del valor de les propietats, així com també en l’aplicació de bonificacions que afavorisquen a empreses, famílies i comportaments mediambientalment responsables.

En aquest sentit es modificaran les taxes referents a l’IAE, la Plusvàlua, l’ICIO, l’IBI i la recollida de residus, sofrint sols increment les dues últimes per ajustar-les al preu real i a la legalitat vigent. La resta de taxes i impostos municipals, com és el cas de la taxa de vehicles, el clavegueram o el preu de l’aigua potable continuaran un any més amb els mateixos paràmetres, acumulant ja set anys de congelació malgrat l’augment constant de l’índex de Preus al Consum (IPC).

Pel que respecta a l’impost de l’IBI es comptarà amb importants bonificacions com ara un 50% per a les instal·lacions de sistema d’aprofitament energètic o un 25% durant quatre anys en aquells béns immobles en els quals s’hagen instal·lat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Les famílies nombroses passaran de bonificacions del 30 o del 60% a altres del 45 o el 75% (en funció dels trams), mentre que també es bonificarà en un 95% als béns immobles que desenvolupen activitats econòmiques declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric-artístiques o de foment de l’ocupació que justifiquen tal declaració.

Cal recordar que l’IBI portava sis anys congelat a la ciutat malgrat l’augment anual de l’IPC-, i per primera vegada s’implementaran criteris de progressivitat, aplicant l’IBI per usos. En termes generals, el tipus de gravamen passarà del 0,59 al 0,67%, el que suposa un increment del 13%, significativament inferior a l’increment que ha sofert l’IPC dels darrers quatre anys, que és del 20%. «A més a més equipararem el sòl rústic al sòl urbà, mentre immobles amb major valor cadastral de determinats usos ( comercial, oci i hostaleria, industrial, esportiu, cultural i religiós) tindran un gravamen de 0,87%. Això ens permetrà limitar la pujada de la resta d’immobles», ha indicat el regidor d’Hisenda Ignacio Reig.

Pel que fa a l’Impost sobre Construccions i Obres (ICIO) hi haurà noves bonificacions per especial aprofitament energètic (50%) i per afavorir les construccions de Vivendes de Protecció Oficial (50%), però també es continuarà bonificant a les construccions, instal·lacions i obres d’especial interès (62,5%). Per últim, les construccions i obres d’accessibilitat i habitabilitat per a persones amb diversitat funcional comptaran amb un desgravament del 50%.

Altra ordenança fiscal que sofrirà modificacions és la corresponent a l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (Plusvàlua). En aquest sentit es bonificarà el 95% per transmissions mortis causa a favor dels familiars (limitat per valor catastral inferior a 200.000 euros) i també les activitats econòmiques declarades d’especial interès o utilitat municipal, i es bonificarà en un 62,5% als béns catalogats al nucli antic de la ciutat sempre i quant compten amb una antiguitat superior a 50 anys.

Per últim, l’ordenança fiscal referent a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) bonificarà en un 30% l’inici d’activitat (durant els primers cinc anys), la creació d’ocupació (increment d’almenys 10 treballadors en la mitja de la plantilla del darrer any) i el foment d’un pla de transport per als treballadors (sempre i quan la bonificació no supere el 10% del cost total del servei); mentre que també hi haurà un 95% per al desenvolupament d’activitats econòmiques declarades d’especial interès, un 30% per la utilització d’energies renovables i un 25% per la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Ordenança de fem

D’altra banda, la nova taxa prestació del servei de gestió de residus municipals, que regula la prestació de serveis de gestió, recollida i transport de residus domèstics, obliga a partir del proper any a repercutir el cost del servei en els habitatges, complint d’aquesta manera la normativa europea i la llei de residus. A això cal sumar el nou contracte municipal de gestió de residus, aprovat recentment en plenari municipal i provinent del Pla Municipal de Residus subscrit en el seu dia per unanimitat de tots els partits polítics de l’Ajuntament, que millorarà notablement el servei a tota la ciutat.

És important destacar que a Xàtiva es passarà a ajustar cadascuna de les activitats al cost real del servei, pagant els qui més residus produïsquen. De fet es passarà a tindre 7 grups amb 44 epígrafs diferenciats, amb diferents quantitats en funció de l’activitat realitzada. La taxa per als habitatges familiars es fixarà en 60,94 euros (front als 45 anteriors), igualant-se en tot el terme municipal, però la taxa social es mantindrà en 23,49 euros. La resta d’activitats s’ajustaran, de manera que es tribute exactament el fem que genera cadascuna. D’aquesta manera no pagarà el mateix una farmàcia, un centre d’estudis o una floristeria, que un centre de salut, un negoci de venda de productes d’alimentació o una activitat industrial.

«Aquesta taxa ve a conseqüència d’una obligació legal, però va a ser molt inferior a les taxes que estan implementant-se en altres municipis. Es repercuteix al ciutadà exactament el cost del servei, gràcies a que l’import de la taxa estava ben calculat i s’ha pogut actualitzar al nou cost, adaptant-la als nous trams», ha explicat Ignacio Reig.