XÀTIVA | SOCIETAT

Professionals del Dret i associacions de dones plantegen mobilitzacions contra la supressió dels jutjats de violència de gènere a Xàtiva

ELPERIODIC.COM - 23/11/2022

La manifestació del 25-N canvia el seu itinerari habitual per a passar per davant dels jutjats

Aquest matí hi ha hagut una intensa activitat a l’Ajuntament de Xàtiva, com a conseqüència de la supressió de les competències de violència sobre la dona als jutjats de Xàtiva. A les 10 hores, l’alcalde ha atès les reivindicacions des distints actors que operen en terreny jurídic a la ciutat. La representació ha estat formada per la magistrada jutgessa degana dels Jutjats de Xàtiva, Susana Company; el secretari del Col·legi d’Advocats de València, Francisco Ferrer; el delegat a Xàtiva d’aquest col·legi professional, Juan Benavent; la procuradora Mónica Torró, els lletrats xativins José Luis Gutiérrez i Fernando Clemente i Claudia Suárez, advocada de Canals.

En la reunió, s’ha fet palès el profund malestar i gran preocupació per la situació que provoca l’aprovació del Reial Decret 954/2022 de 15 de novembre de creació de noves unitats judicials, ja que produeix un canvi substancial que afecta al partit judicial de Xàtiva, el qual perd les competències a favor d’un jutjat exclusiu de violència sobre la dona que la norma crea ara en Alzira. Com a conseqüència, els casos de violència de gènere i d’altres tipus de violència sobre la dona que ara són jutjats a Xàtiva passarien a jutjar-se en la capital de la Ribera, mesura que xoca amb l’oposició frontal d’ajuntaments, professionals del Dret i associacions feministes de les comarques de La Costera i La Canal de Navarrés.

La trobada ha servit per analitzar la situació, la qual, en paraules d’un dels lletrats assistents, es contempla com una «desprotecció a les víctimes i una victimització secundària en aquestes comarques», així com una amenaça per al futur de la seu judicial de Xàtiva, ja que l’impacte de la mesura suposarà un descens dels litigis i una perspectiva de caiguda dels jutjats que pot acabar en la seua desaparició o assimilació per altres partits judicials limítrofes, amb tota la sèrie de perjudicis que això significaria per al futur de la ciutat. Els professionals del Dret de La Costera i La Canal estudien mobilitzacions de protesta com ara concentracions, aturada d’activitat o, fins i tot, donar-se de baixa del torn especialitzat d’assistència a las víctimes de violència de gènere. El secretari del Col·legi d’Advocats ha manifestat el seu recolzament.

Hores més tard, a les 13:30h, s’ha celebrat una convocatòria extraordinària del Consell de les Dones, a la qual ha assistit també l’alcalde Cerdà, per a avaluar la situació i abordar les possibles mesures a prendre per part d’aquest òrgan consultiu que aglutina a nombroses representants de les associacions de dones de Xàtiva.

Un dels acords que s’han pres ha estat el de variar l’itinerari per on tradicionalment transcorre la manifestació del 25-N, que anualment es convoca per a reivindicar l’eliminació de la violència sobre les dones. D’aquesta manera, la manifestació d’enguany eixirà des de la porta de l’Ajuntament, a les 19 hores, però canviarà el recorregut habitual per tal de passar per la plaça de la Trinitat, on es troba la seu dels jutjats.

El sentir general de les representants que conformen el Consell de les Dones és de rebuig de la supressió d’aquestes competències per als jutjats de Xàtiva, ja que això suposa «una revictimització de les dones que és allò més terrible que hi ha», segons paraules de la regidora de Xàtiva Unida, Cesca Chapí.

MÉS FOTOS