Els parcs saludables, la nova activitat del programa Mentalis de Benestar Social
La pràctica millora la mobilitat articular, la força muscular, la coordinació i les funcions cognitives, respiratòria, cardiovascular o digestiva
Amb l'arribada del bon temps, els usuaris del programa Mentalis, que organitza l’Ajuntament de Xàtiva, han començat a integrar la utilització dels parcs saludables en el seu programa d’activitats. Les persones participants del Programa Mentalis han canviat les sessions d'exercici en espai tancats per sessions a l'aire lliure, combinades amb itineraris a peu al llarg del Passeig del Ferrocarril. Els parcs saludables són una mena de gimnasos urbans situats a diferents jardins de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa de promoció de la salut, posada en funcionament en desembre de 2022 i dirigida a afavorir la pràctica d’exercici físic a l’aire lliure entre els sectors de major edat de la població.
El programa Mentalis ha tingut un resultat molt exitós en les darreres edicions, ja que facilita una rutina per a la gent major i suposa un punt d’encontre amb gent de la seua edat, per tal de pal·liar eixe aïllament que sol patir aquest col·lectiu. A més a més, el material d’estimulació i les manualitats realitzades augmenten la sensació de vàlua personal, a més de millorar les funcions cognitives.
Els circuits saludables estan compostos per 6 aparells biosaludables. Cada un dels parcs compta amb una bicicleta el·líptica, un joc de 4 volants, uns patins, una bicicleta estàtica, un aparell d’estirament d’esquena i dominades i un disc i pedal de braç. Són aparells de fàcil maneig i gran versatilitat que s’espera integrar en l’oci de la ciutadania, de manera similar com s’ha fet anteriorment amb els aparells dels parcs infantils.
Estudis científics avalen la necessitat de facilitar l’accés a espais i instal·lacions per a la pràctica regular de programes d’activitat física per a les persones majors. Per donar resposta a aquesta necessitat apareixen en les ciutats els parcs saludables, també anomenats circuits biosaludables. Aquests equipaments urbans aposten per una nova filosofia de vida saludable per a aquest sector de la població, proposant exercicis de treball físic de totes les parts del cos, així com l’estimulació d’altres capacitats com ara l’equilibri, la coordinació, la força, l’elasticitat, la mobilitat i l’agilitat.
Amb la correcta utilització del circuit saludable s’aconsegueix mantenir la mobilitat articular, millorar la força muscular, treballar la coordinació i la destresa òculomanual, millorar les funcions cognitives, sensorials i motrius del cervell, a més de la funció respiratòria, cardiovascular o digestiva i, no menys important, aconseguir la interacció social entre les persones usuàries de les instal·lacions, afavorint un ambient recreatiu, d’integració i de cohesió social.