El Museu de l'Almodí obri al públic la segona planta de l'edifici, dedicada a la ceràmica de Xàtiva
El Museu de l'Almodà ha obert hui les seues portes per tal de mostrar l'exposició de cerà mica que a partir d'ara es podrà contemplar a la segona planta de l'edifici. En aquesta presentació han estat presents el regidor de Cultura Jordi Estellés, el Director del Museu Ãngel Velasco i la Comissà ria de l'exposició Mercedes González.
L'exposició compta amb peces que van des del segle XVII fins al XX, totes elles procedents de palaus, domicilis o d'excavacions arqueològiques realitzades al centre històric, i està recolzada per documentació històrica de la cerà mica en Xà tiva, necessà ria per poder tindre una visió més à mplia de la seua importà ncia a la ciutat, que ja es recollia al llibre del Repartiment de Jaume I.
D'altra banda cal destacar que la sala central de la Planta està dedicada a exposicions temporals vinculades a la cerà mica, i que s'han iniciat amb una col·lecció dedicada al teixit i la cerà mica, amb algunes peces rellevants com un frontal d'altar del segle XVII procedent de Barcelona, que mostra un dels episodis de la vida de Sant Francesc Xavier.
Cal recordar que el Museu de l'Almodà de Xà tiva havia caigut en desús després de la inauguració del Museu de Belles Arts de la Casa de l'Ensenyança, a finals de la passada legislatura, com ha recordat el regidor de Cultura Jordi Estellés: «Ens trobà vem en un perÃode en que l'Almodà es trobava buit de contingut. Aquest és un edifici important de la nostra ciutat, que durant molt de temps ha atresorat tot el valor cultural i artÃstic de la nostra ciutat, pel que calia un projecte museÃstic conseqüent».
Estellés també ha destacat que les actuacions no acaben amb aquesta exposició: «Ens hem trobat amb una espectacular exposició de Villa Cornelius a la primera planta que ens ha fet plantejar-nos cap on hem de seguir avançant. La cerà mica és un valor artÃstic que està encara per descobrir a la nostra ciutat. Cal exposar-la i donar-li la importà ncia que té per a Xà tiva, però el projecte definitiu està per concloure».
El Director del Museu, Ãngel Velasco, ha explicat que la vocació de les sales de cerà mica a Xà tiva és una vocació a llarg termini. «Mentre arribem a la fase de la modificació de circumstà ncies de l'edifici, per a que siga en la seua totalitat un Museu d'arqueologia, anem a ocupar la sala amb material que ja tenÃem per a exposar, i fer-ho amb peces de cerà mica exclusivament de Xà tiva en dos vessants: una permanent, que és aquella vinculada a Xà tiva i d'altra amb exposicions temporals monogrà fiques dedicades a la cerà mica».
La comissà ria de l'exposició, Mercedes González, ha destacat que la cerà mica a Xà tiva és un tema encara per estudiar. «Tenim una documentació molt valuosa i unes peces úniques en tota la Comunitat Valenciana, amb peces que pertanyen a la ciutat des de sempre. La cerà mica ha sigut per a unes èpoques determinades el que ara és per a nosaltres el plà stic. L'ha emprat tant la gent de les classes més humils com la de les classes més altes. I tenim cerà mica de totes eixes èpoques».
González ha comentat també que la importà ncia de dotar a Xà tiva d'un espai museÃstic dedicat a la cerà mica serveix també per honrar la memòria de la famÃlia Disdier, principal promotora de la taulelleria valenciana, que va nà ixer a la capital de la Costera.