XÀTIVA | SOCIETAT

L’Ajuntament de Xàtiva rep el premi Celia Amorós per la seua lluita contra la violència de gènere

ELPERIODIC.COM - 15/11/2019

El consistori ha posat en marxa diverses mesures en els darrers anys i és un dels membres fundadors de la Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere

L'Ajuntament de Xàtiva, la jurista de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte, Pilar Gil Cabedo, l'Associació per la Coeducació i el projecte 'Filant Vides' són les guanyadores i guanyadors de la quarta edició dels Premis Celia Amorós, creats per la Diputació de València per reconèixer i visibilitzar el treball de persones, institucions i col·lectius socials en la lluita contra la violència de gènere.

El comitè d'expertes de l'àrea d'Igualtat de la Diputació, de què formen part 25 professionals de reconegut prestigi, entre elles fiscals en matèria de violència de gènere, psicòlogues, regidores d'Igualtat, caps i coordinadores d'àrea en institucions i oficines d'atenció a l' delicte, policies, i tècniques i agents locals, ha seleccionat a les premiades i premiats d'aquest any, en un certamen ja consolidat que porta el nom de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós, una de les padrines de les polítiques d'Igualtat d' la corporació provincial.

Aquest grup d'expertes, de què forma part la diputada d'Igualtat, Isabel García, ha  decidit els guanyadors de la present edició dels Celia Amorós, entre els quals es troba l'Ajuntament de Xàtiva, un dels membres fundadors de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació.

La trajectòria d'aquest consistori té certs paral·lelismes amb la de la corporació provincial, ja que el 2015, com va passar a la Diputació, Xàtiva va crear la Regidoria d'Igualtat i la va dotar de pressupost i personal propi. L'aposta per aquesta política transversal basada en la igualtat ha portat a l'ajuntament de la capital de la Costera a introduir la perspectiva de gènere en tots i cadascun dels plecs que s'han signat durant la legislatura, a més dels programes i activitats de sensibilització que s'han posat en marxa des de l'antic espai multiusos, convertit en Casa de les Dones.

«Des de la nostra arribada a l'Ajuntament de Xàtiva, ens hem ocupat de d'impulsar nous avanços polítics i socials en matèria d'Igualtat, sent conscients del nostre àmbit d'actuació, però no renunciant a l'ambició i l'esforç necessaris per posar-lo en marxa. I ho hem fet en un marc de creixement de les polítiques de participació ciutadana», ha expressat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.

Entre les mesures que s’han portat a terme en els darrers anys destaca la creació en 2015 de la regidoria de Dona i Igualtat, que ha anat incrementat els seus recursos fins arribar a un 60% i que en 2020 tindrà un pressupost de 118.000 euros, a més d’altres accions com la creació en 2016 del Consell de les Dones o la posada en marxa de la Casa de les Dones el passat any 2018, seu actual de 7 associacions de dones de Xàtiva. L’esmentada Casa de les Dones compta amb una extensa programació trimestral d'activitats al llarg de tot l'exercici, i anualment s'organitzen al voltant de 300 activitats per on passen prop de 2.000 persones cada any.

A més a més, l’Ajuntament de Xàtiva ja ha posat en marxa dos Plans d'Igualtat i ha impartit formació en elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere per a tècnics municipals a més d’implantar un manual de llenguatge no sexista.

D’altra banda, en 2017 la Policia Local de Xàtiva es va integrar en la xarxa Viogen, acció que possibilita a les forces i cossos de seguretat fer un acompanyament a les víctimes d'aquest tipus de delictes, així com intervenir en la resolució d'aquests casos amb un major nivell d'informació i en millors condicions.