elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Xàtiva organitza amb el CJX una campanya de sensibilització del VIH/SIDA i altres ITS

L’Ajuntament de Xàtiva organitza amb el CJX una campanya de sensibilització del VIH/SIDA i altres ITS

    Com cada 1 de Desembre, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), celebra el Dia Mundial en la Lluita contra la SIDA amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar de la problemàtica vigent sobre la infecció del VIH (Virus de la Immunodeficiència Adquirida) i la SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida) i recordar les mesures que tenim a l’abast per frenar la seua transmissió.

    A dia d'avui en Espanya hi ha prop de 145.000 persones infectades per VIH, però sols 1 de cada 5 sap que és portadora de la malaltia, fet que resulta un problema pel risc d’infecció i transmissió que implica aquesta patologia. D’aquestes, 16.000 persones es troben a la Comunitat Valenciana.

    A l’any es diagnostiquen a Espanya al voltant de 4.000 nous casos, dels quals quasi la meitat (46%) es detecta en fases avançades de la malaltia. L’11% dels nous casos de VIH en Espanya són joves d’entre 15 i 24 anys.

    En el 81,9 % dels nous casos de VIH que es coneix la via de transmissió, aquesta infecció s’ha donat per la via sexual.

    Per aquest motiu, un any més la Regidoria de Joventut, la UPCCA de Xàtiva (Regidoria de Sanitat) i el Consell de la Joventut de Xàtiva commemoren aquest dia i promouen activitats de caràcter informatiu en centres de secundària del municipi, mitjançant una sèrie de pancartes per tal d’apropar aquest fenomen a l’alumnat dels centres. A més a més, s’ha creat una web senzilla, directa i pràctica per tal d’arribar a la població jove la informació d’interés relatiu a les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i previndre conductes de risc que posen en perill la salut sexual de les persones.

     

    Les accions que es pretenen desenvolupar per a l’1 de desembre són:

    • Informar i sensibilitzar a la població jove i adulta a través de les xarxes socials d’Infojove i el Consell de la Joventut de Xàtiva, i de la web dissenyada per a tal fi, dels riscos per a la salut de dur a terme conductes sexuals sense protecció que augmenten el risc de transmissió del VIH i les diverses ITS.
    • Promoure l’ús d’anticonceptius de barrera (preservatius masculins i femenins), donat que són efectius per previndre el VIH i altres ITS.
    • Lliurament als centres escolars de les pancartes de la campanya, per tal de commemorar aquest dia i d’apropar i sensibilitzar l’alumnat dels perills que corre la seua salut sexual si no es prenen mesures preventives.

    Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) les estratègies principals i més efectives per fer front a les malalties de transmissió sexual són:

    • Educació sexual integral i assessorament abans i després de les proves de detecció de les ITS i VIH.
    • Consell sobre pràctiques sexuals més segures i reducció de riscos, i foment de l’ús dels preservatius.
    • Assessorament i educació sexual adaptades a les necessitats dels i les adolescents.

    Gràcies a campanyes de prevenció i tractament com aquesta, el nombre de casos notificats a Espanya ha experimentat un progressiu descens des del 1996, dècada en la qual es va assolir el màxim nombre d’infeccions. Actualment torna a haver-hi un lleuger ascens de nous casos d’infecció, i per tant creix la necessitat de conscienciar a la població.

    Pujar