30 estudiants de Xàtiva i d'Holanda pinten un mural per la Igualtat en un dels accessos al Gran Teatre
Roger Cerdà, alcalde: "és fonamental que en la lluita per la Igualtat estiguen tots i totes les joves de Xàtiva"
Un grup de 30 estudiants de l'IES Josep de Ribera i del Coornhert Lyceum de Haarlem (Països Baixos) han dut a terme un mural amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. Els treballs del mural, ubicat en un dels accessos al Gran Teatre de Xàtiva, han estat coordinats pels professors Maria Gozalbes, Pau Calvo, Haans Allers i Mireille Dreuning. Aquest migdia, l'alcalde Roger Cerdà i la regidora d'Igualtat, Lena Baraza, han participat en un acte d'inauguració, junt amb el director de l'institut xativí, Jacint Martínez Baldó i el professorat participant en el projecte.
L'alcalde, després d'agrair el treball als joves, ha declarat que “aquest era un espai que requeria més color. Quan ens proposaren realitzar-hi un mural amb la temàtica de la lluita per la Igualtat em va semblar magnífic”. Cerdà ha fet una crida als estudiants: “espere que el respecteu i que feu que el respecten i, sobretot, que el missatge que llança siga assumit per la joventut de la nostra ciutat”. L'alcalde ha conclòs dient que “és fonamental que en la lluita per la Igualtat esteu tots i totes”.
La temàtica del mural s'inspira en la cançó de Rozalén “La puerta violeta”. Segons la informació facilitada per l'IES Ribera, el mural “vol representar la importància de l'empoderament de les dones com a motor de canvi. Per això apareix la jove que s'emmarca, una xiqueta que pinta la porta violeta oberta, els engranatges o la silueta múltiple. Tot això integrant el camí que ho farà possible a aquest espai”.
Aquesta activitat, inserta en el programa oficial d'actes del 8-M, és un projecte d'art urbà que forma part de l'intercanvi que cada any se celebra entre els centres educatius de Xàtiva i Haarlem. Els joves holandesos han estat a Xàtiva des del passat diumenge 1 de març i demà, dissabte 7 de març, tornen a la seua ciutat de procedència. Posteriorment, tindrà lloc una intervenció similar a la ciutat neerlandesa.
L'institut Josep de Ribera, en referència a aquesta activitat, ha volgut remarcar que “en la nostra proposta, les actuacions es dirigiran sempre en un sentit cívic i ètic a la millora, la cura i el respecte de l'espai públic”. Per això, des de l'institut, plantejaren “realitzar una intervenció mural en un espai públic que es presente buit i/o deteriorat per tal d'aconseguir una millora de l'entorn”.